13.6.2016

Co se dělo o víkendu

Vašek Liška ZávodyReporty a výsledky
Uplynulý víkend byl opět plně koloběžkovým. V Jeseníku se jelo druhé kolo Rollo ligy a Eurocupu, v Jizerských horách zase Jizerská 50 na koloběžkách.

2.kolo Rollo ligy a Eurocupu

V Jeseníku vzali organizaci těchto závodů velice prestižně a sobotní časovku do vrchu na 3,5km, která začínala již v 9:30, umístili do krásného prostředí. Start na Masarykově náměstí a cíl před hotelem Priessnitz. Nekonečných 3,5km, která plně prověřila připravenost či nepřipravenost závodnic a závodníků. Zde se ukázalo, jakou roli hraje i váha stroje. Už tak brutální kopec byl zpestřen o úseky na kostkách a železniční přejezd, takže se jednalo opravdu o očistec. Trať byla lemována armádou organizátorů, takže i když se jelo za provozu, vše bylo jištěno.

V tomto klání se předvedli především domácí borci jezdící za Kostka Racing team. Škoda jen, že sám vítěz při rozhovoru zmíni,l že na koloběžce ani nejezdí. Zde se ukazuje, že některé týmy staví polo či plně profesionální sportovce, kteří o koloběh zájem ani nemají. Má to nějaký smysl? Ano, bude vidět na stupních vítězů v jednom závodě za rok... Druhé místo vybojoval mladý ale velice rychlý a nadějný Matyáš Olšar (Kostka Racing Team). A na třetím Láďa Provod z PSP KK Plzeň. Až čtvrtý skončil suverén loňské sezony Tomáš Pelc z Ultimy K.lap teamu.

Předstartovní selfie - Vašek Liška s Martinem Komárem - zakladatelem klubu Koloběžkáři PardubicePředstartovní selfie - Vašek Liška s Martinem Komárem - zakladatelem klubu Koloběžkáři Pardubice

V odpoledních hodinách se pořádaly štafety v krásné promenádě při hotelu Priessnitz. Neobvykle řešené štafety, kdy se jely jen 3 okruhy (pro každého člena štafety jeden) formou časovky, oproti zavedenému systému na 20-30 minut + jedno kolo. Uvidíme, zda se tento způsob ujme. Rychlá, uzavřená trať v lázeňském parku, kde se na silničku vešla akorát jedna koloběžka. V tom závodě i s pádem vyhrála Ultima A (Pelc, Bartůněk, Kulka) před Bezpedálovci (Hrůza, Pavel, Olšar - půjčený od Kostků) a Ultimou B (Remeš, Liška, Theiner).

"Tudy jsme před chvilkou jeli nahoru a vůbec nám to nechutnalo - závodníci Ultimy - Michal Kulka, Láďa Bartůněk a Pavel Remeš

Dlouhý závod  

Neb v Jeseníku, který leží v srdci pohoří Jeseník, není mnoho roviny, a tak byl i dlouhý závod menší časovkou do vrchu. 3,5 kilometru do kopce a pak to samé z kopce, to celé 4x. Opět prověřil fyzickou zdatnost a sjezdařské schopnosti závodníků. Vše se konalo již na plně uzavřené trati dokonce s dvěma občerstvovacími stanicemi. Zde se na čele stále střídalo kvarteto Kulka, Pelc, Olšar a nestárnoucí Provod. Nakonec vyhrál Michal Kulka před Matyášem Olšarem a Ladislavem Provodem. 
Hobby závod ovládl mistr světa v běhu na lyžích a olympijský medailista z Vancouveru Martin Koukal. Dle jeho reakcí mimo mikrofon byl se závodem velice spokojen a věřím, že mezi nás opět někdy zavítá.
Bylo nádherné opět pozorovat šťastné obličeje všech účastnic a účastníků, kteří se dělili o své pocity a bolístky. Krásné je, jak je peloton pestrobarvený, neboť oba nově vzniklé týmy Unikosy a Koloběžci Pardubice zapracovaly i na týmovém oblečení. Unikosy dokonce do štafety postavily neobvyklou sestavu skládající se z veterána, žáka a mastera. Tam se ukázalo, jak krásným rodinným sportem koloběh je.
Oficiální výsledky ještě nejsou k dispozici, takže je vyvěsíme, jakmile budou.
Stupně vítězů veteráni časovka - Pavel Novák (Jafiduto 1984, Honza Stupně vítězů veteráni časovka - Pavel Novák (Jafiduto 1984, Honza "Fido" Horák (Kostka Racing Team) a Pavel Kňákal

Ještěd Tour 50km

Jsou mezi námi nezmaři, kterým nestačí závodit "pouze" 3,5km do kopce, a hledají stále nové a nové výzvy. Milan Jelínek (Jelen), který by se asi o víkendu ukousal k smrti, kdyby neabsolvoval aspoň jedno peklo. Tentokrát se jednalo o Ještěd Tour 50km se 1700 nastoupanými metry. To dal za 3hod. 22min.. Jelen nám opět píše:

"Sobotní liberecký bajkový závod kolem Ještědu patří mezi nejnáročnější akci ze série „Kolo pro život", protože má nejvíce nastoupaných metrů na ujetý kilometr. Průměrné stoupání je 8%, maximální několikrát atakuje až 20%. Díky tomu bývá účast nižší, protože normální výletníci by to prostě nedali a jsou tu spíš závoďáci, kteří vědí co je čeká. Krátce po startu z Vesce se peloton začal natahovat, takže zanedlouho už si každý mohl jet to svoje tempo. Bajkeři zpravidla nešetří slovy obdivu a cestou je i čas na normální pokec. Poznávají mne z minulých závodů a jeden mi říká, že na Králi Šumavy jsem mu dal 20minut, tak že by to chtěl napravit...Jedu to na nejtěžší terénce 28/20, ale šlo by to jet (vyjma pár úseků) klidně na lehčí terénce 29/26 - v rovinatějších pasážích mi totiž odjížděj a já je pak pracně doháním v prudkých kopcích. Ještěže je sucho, zamokra by to byla jiná mela. Proto je nejpraktičtější na tyhle terénní závody přihlásit se až na místě. Cestou vidím poměrně dost defektů a také úrazů. Stačí chvilka nepozornosti a je zle. Proto nechápu, jak někdo může jet se sluchátkama na blatouchách. Konečně cíl a s ním i nějaké normální jídlo a hlavně jiné pití než ionťák. Dneska jenom šestina bajkerů za zády. Ono taky v těchto krpálech udržet průměr nad 15km/h dalo práci. Škoda jen, že na poslední chvíli odřekl kolega Krchňák (hokej ze synem). Dokonce jsme ještě chtěli jet nedělní cyklo závod Marcialonga v Itálii (80,120km), ale vzhledem k tomu, že jsme se to dozvěděli v pátek, tak to bylo dost narychlo. Já jsem dokonce ještě zvažoval, zda hned po Ještědu nemám odjet do Itálie, ale to by asi byla křeč, dojet tam a hned jet závod...tak jsem se v něděli jel aspoň klidně projet po stopách Jizerské 50 na lehčí terénce."