8.1.2019

Co nás čeká v koloběžkovém roce 2019

Honza Vlášek Pozvánky a propozice
Jaký bude koloběžkový rok 2019. Co nás čeká a nemine?

Otevíráme rok 2019, 51. rok koloběžkové dění v Čechách a na Moravě. Ta jubilejní padesátá sezona utekla jako voda, ale nakonec byla, myslím, docela povedená.

Jedeme dál, co nás čeká v roce 2019, mimochodem v roce, kdy Český svaz koloběhu slaví 25 let od svého oficiálního založení?

Čeká nás klasika, což se může zdát nudné, ale nebude snad tak zle.

ČSK a evropské soutěže

Koloběžková Rollo liga dá snad dohromady pět kol. Minimálně tři jsou jisté již nyní (Račice, Plzeň, Nové Město) a o zbývajících se snad rozhodne v nejbližší době.

Dál pojede i Český koloběžkový pohár a Český krosový koloběžkový pohár, takže zazávodit si pod hlavičkou soutěží pořádaných nebo zaštítěných ČSK bude kde.

Vrcholem sezony bude letos Mistrovství Evropy, která zavítá opět do naší vlasti, a to ve dnech 26. – 28.7. 2018. Pojede se v Račicích klasický třídenní majstršaft, tedy zřejmě sprinty, kriťas, štafety a maraton. Zda se bude závodit na rovině, nebo kluci najdou i nějaký ten kopeček, uvidíme již velmi brzy.

Pokud jde o Eurocup, tedy Evropský pohár, tady je situace trochu složitější. V současné době není jisté, zda se Eurocup jako ligová soutěž letos vůbec uskuteční. Důvod je jediný – kromě České republiky chybí pořadatelské země, které by uspořádaly alespoň dvě další potřebná kola Eurocupu.

Soutěže mimo ČSK

Podíváme-li se mimo soutěže ČSK, možností bude také dost. Kromě všelijakých pouťáků a pouťáčků bude pokračovat oblíbený Seriál dlouhého koloběhu pořádaný Pavlem Štorkem s vrcholem na Přejezdu republiky, který se pojede naposledy na trati s cílem v Novohradských horách.

Pokračovat by měl i seriál Bez pedálů.

Cestování a další

Koloběžky nejsou jen závody, ale také cestování, bikepacking, oheň, buřty, špeky, pivo a rum. A také na tomto poli bude jistě kam sáhnout.

Blandine otevře třetí rok svého putování kolem světa. Přes Indonésii právě míří směr Austrálie. Na svoji třetí cestu, tentokrát do Afriky, by se měl vydat Marek Jelínek. Oba budeme bedlivě sledovat.

Další velké akce na obzoru zatím nejsou, ale již dlouho mluvíme třeba o Okruhu smrti a podobných šílenostech, takže se nemusíme bát. On někdo něco šíleného určitě vymyslí.

Společenské akce významných rozměrů typu 50 let Rollo ligy (mimochodem článků, z historie ligy se budeme věnovat i nadále, máme jich v archivu stále ještě hromadu)? Letos třeba 25 let ČSK, 25 let Kickbiku, 20 let Utimy? Něco se určitě někde sejde a vypije, to je jasné.

A na závěr něco, čím jsme měli možná začít. Pokud bude zima přát vytáhneme z rukávu možná nějaké ty ledoběžkové závody. Nechť mrzne!

Takže asi tak. Ten rok nebude špatný. Máme se opět nač těšit…