14.8.2018

Co nás čeká na sklonku koloběžkových prázdnin?

Honza Vlášek Pozvánky a propozice
Konec prázdnin se blíží a na koloběžce si můžete zazávodit každý víkend - vrchol přijde o prvním zářijovém víkendu na Rollo lize v Petrovicích...

O Znojemskou okurku

Další díl Seriálu dlouhého koloběhu vypukne již tuto sobotu ve Znojmě. Jede se kilíčko v kopcích v okolí Dyje a vše pořádá známý předpovídač počasí Miloš Dvořák.

Více informací na https://www.kolobezkyhodkovice.cz/

ČKP a ČKKP

Již tuto sobotu můžete vyrazit také na ČKKP Bike Babí léto - http://goodway.cz/cs/propozice/

A další sobotu 25.8.2018 buď na 5.kolo ČKP do Ostravy na Kolobkovu 25 nebo na 6. kolo ČKKP Lesák Cup

No a přesdalší víkend je již zářiový a pokračuje 50. ročník Rollo ligy v Petrovicích

2004 - RL v Dukovanech2004 - RL v Dukovanech

5. kolo Rollo ligy 2018 - Petrovice

O poslední prázdninovém víkendu (1.–2. září) proběhne v Petrovicích u Moravského Krumlova čtvrté kolo Rollo ligy 2018.  Koloběžkáři se tak po 11 letech vrátí do oblasti, kde se v letech 2003 – 2007 jezdívaly ligové závody, buď spojené s Masarykovým okruhem u Brna, nebo i na celé dva dny. Jednalo se konkrétně o nedaleké Oslavany a Dukovany, kde dokonce kritérium vedlo přímo elektrárnou nedaleko chladících věží. Tehdejší náročné trasy s výšvihy a sjezdy přes údolí řeky Oslavy a jiné ostré kopce jsou však pro letošek minulostí a na nás čeká v sobotu sprint na 400 m a štafety v centru obce Petrovice, v neděli 7 km dlouhý okruh s relativně pohodovým převýšením cca 75 metrů, z Petrovic, okolo Týnského rybníku na Lesonice a Petrovice.

Zázemí obce Petrovice už letos doslova vychutnali borci z Tristepu při Metrostav Handy cyklo maratonu (štafetový závod na 2222 km za 111 hod), kdy jako první dokázali tento závod objet na sedmi koloběžkách a tricyklu.  

Závody na jižní Moravě, měly vždy svojí atmosféru a jsem si jistý, že Petrovice v tomto nebudou výjimkou, ba ještě lepší.  Zvlášť, když večerní doprovodný program obstará prezentace cesty TRISTEPu na 2222 km v limitu 111 hodin s projektem na podporu handicapované Monči a vše završí koncert místní kapely s produkcí moderní a rockové hudby.

Přihlášky na závod na https://www.sportt.cz/register/746

Propozice

Petrovice dnesPetrovice dnes

A pokud neznáte Petrovice, zde nějaké ty reálie

Obec Petrovice leží v mírně zvlněné kulturní krajině asi 5 km jihozápadně od Moravského Krumlova. Petrovický katastr má rozlohu 464 hektarů. V současnosti zde žije okolo 360 obyvatel. 

Krajina v okolí Petrovic byla osídlena již od pravěku, jak dokládají četné archeologické nálezy z různých období. Unikátem v tomto oboru je hromadný skříňový hrob únětické kultury ze starší doby bronzové, objevený roku 1927 u Petrovic. V hrobové komoře, obložené plochými kameny, byla uložena těla devíti jedinců ve skrčené poloze. 

První písemná zmínka o našich Petrovicích je z roku 1253. Na konci 14. století nacházíme Petrovice v majetku mocného rodu Pernštejnů, kterému patřil po celý vrcholný středověk také sousední Kadov. Roku 1385 prodal Bohuslav z Pernštejna Petrovice s poplužním dvorem Beneši z Kravař na Krumlově, který je připojil k jádru budoucího rozsáhlého krumlovského panství. 

Do vývoje Petrovic ve 13.-15. století se výrazně zapsalo vinařství. Pěstování vinné révy se zde připomíná již v roce 1298. V „Petrovické hoře“ byly rozsáhlé vinice a zdejší obec měla vlastní horenské právo, včetně práva trestat na hrdle. Jediným svědkem petrovického hrdelního soudnictví je dnes jméno polní tratě Šibenice. Popraviště stávalo na kopci při staré cestě do petrovických vinohradů. V Petrovické hoře měli své vinice kromě obyvatel okolních vesnic a městeček mimo jiné také řeholníci žďárského kláštera. Středověké vinice byly v dnešní viničné trati Kokešperky.