25.2.2019

Chystá se další ročník projektu Koloběžky do škol

Jiří Waldhauser Různé
Koloběžky do škol chystají další ročník. Jaký bude?

Již po třetí se na městském atletickém stadionu v Ostravě – Vítkovicích utkají žáci ze základních škol ve sportovním koloběhu. Soutěže proběhnou ve dvou nominačních a jednom finálovém dni. Letos jsme domluvili stadion SSK Vítkovice na termíny 12. -14. 6.  2019, vždy od 9 do 13hodin.

V jakých disciplínách budou děti závodit?

Závodit se bude již tradičně ve sprintu na 500 m a připraveny jsou oblíbené soutěže paralelních štafet.

Nejlepší z nejlepších se sítem turnajového pavouka probojují až do finále. Tam se rozhodne o celkovém vítězi.  Závěrečné výsledky se potom sčítají a vítězná škola obdrží poukaz na zapůjčení šesti koloběžek na celý školní rok. Soutěží se v kategoriích starší žáci a žákyně a mladší žáci a žákyně. Vyhlášeny budou samozřejmě i soutěže družstev. Losováním všech finalistů poznáme šťastlivce, který obdrží koloběžku sponzora Yedoo.

Kdo byl loňským vítězem? Kdo a kde se může přihlásit?

Pro rok 2018 si vavříny vítězství a koloběžky odvezla ZŠ Ostrava – Hošťálkovice. V jednotlivcích zvítězili st. žáci Nikol Musialová a Tomáš Krpec. V kategorii ml. žáků zvítězili Barbora Michálková a Vojta Gašman. Přihlásit se mohou i školní družstva (zatím jen z Ostravy), která zatím žádnou předchozí závodní zkušenost nemají. Nutná je včasná registrace!

Registrace je otevřena na: www.kolobezkydoskol.cz

Startovné i půjčovné koloběžek pro závod je zcela zdarma. Cyklistická přilba je povinná, doporučujeme však vlastní.

Koloběžky do škol si zanedlouho získaly oblibu u dětí i doprovázejících pedagogů, účastníků vložených závodů pro učitelé. Každým rokem má soutěž více dětí a stále vyšší sportovní úroveň.  Snažíme se, aby byly účastí uspokojeny všechny školy. Bohužel jsme však kapacitně omezení.

Co na soutěž Koloběžky do škol říkají učitelé a hlavně děti?

Dotázali jsme se pana ředitele ZŠ J. Valčíka Mgr. Antonína Dohnala (účastník závodu učitelů),

 „Sám se rekreačně na koloběžce rád projedu. Je to i pro dospělé prima zábava. Zajímavá, pěkně uspořádaná sportovní akce Bokolobka týmu Ostrava, si určitě zaslouží pozornost. Je jen škoda, že soutěž nemá zastoupení i v jiných městech! Pohyb na koloběžce není jen sportem, ale také zábavou. Pro děti je to skvělý sport, který je baví.“

Co říká finalistka Eva J. ročníku 2018 v kategorii starší žákyně?

„Moc se těším na příští ročník. Nejvíc, nejlepší je paralelní štafeta. Až ve finále jsem zjistila, kdy a jak správně střídat nohy. Ve finále jsem myslela, že mi upadnou nohy, bylo to náročné. Příště budu chytřejší.

A co říká o koloběžkách Petr T.  nejmladší žák účastník Koloběžek do škol 2018?

 „Koloběžku u nás doma má i babička a jezdíme celá rodina. Rád bych začal chodit trénovat do Bokolobky týmu a závodit za ně. Koloběžka mě baví“.  

Projekt Koloběžky do škol nemá jen krátkodobé cíle. Po Koloběžkách do škol probíhá vždy nábor dětí směřující k pravidelné činnosti ve sportovním kroužku.

Poskytujeme řízené sportovní aktivity s kvalifikovanými trenéry pro děti od 6let, kde se opíráme o všestranný základ atletiky, gymnastiky i sportovních her. Děti si mohou samozřejmě vyzkoušet koloběžku a později třeba i kolečkové lyže nebo brusle.