22.8.2016

4. kolo Rollo ligy mění místo konání a Jelenovo Babí léto

Honza Vlášek Pozvánky a propoziceReporty a výsledky
4. kolo Rollo ligy se stěhuje do Račic a krátká zpráva o další bikové šílenosti...

4. kolo Rollo ligy přesunuto do Račic

V termínu 3.- 4.9.2016 se koná 4. kolo Rollo ligy. Z původního místa konání ve Veselí nad Lužnicí se závod stěhuje k veslařskému kanálu v Račicích. Závody ve Veselí nad Lužnicí nakonec bohužel neposvětili silničáři na kraji, a tak se můžeme těšit na račisckou trať po vzoru holandských eurocupů. Dvěma slovy - rovina a vítr.

Zajímavostí bude také jistě nedělní závod na 50km s hromadným startem. Delší závod se letos nejel a na rovinaté trati půjde jistě o zajímavý mač se vším všudy.

Propozice naleznete ke stažení pod článkem.

Jelen opět na tratiJelen opět na trati

Bike Babí léto 55km/1420m (3:52) - text Milan Jelínek

V Hrádku nad Nisou se konal klasický kultovní MTB maratón,který vede částečně skrze Lužické hory a Ještědský hřeben. Trasy jsou tradičně na výběr tentokrát 30,55 nebo 80km. Startuje se od „Kristýny“ v 11hodin při teplotě asi 30 stupňů. Povrchy jsou všechny možné, od tvrdých přes travnaté, kořenité, písčité, kamenité, štěrkové - s minimem asfaltu. I když dnes neprší, přeci jen se jede na pár místech i bahýnkem. Průměrné stoupání na trati je slušných 5%, maximální kolem 16%. Ve sjezdech je klesání maximálně 20%, takže se vyplatí jet s kopce obezřetněji (v cíli jednomu bajkerovi chybělo několik decimetrů kůže na zádech,nebyl to hezký pohled).

Trať je bezvadně vymyšlená, technická a jede se v pěkném prostředí. Proto se také u bajkerů jezdících na špici těší veliké oblibě. Ke konci se dokonce jede částečně po hrádeckém pohraničním singltreku. Na střední trati jsou dvě občervstvovačky, což se dnes v tom parnu docela hodí. Pravé hřiby rostou doslova u cest, po kterých se občas motaj houbaři s přeplněnýma košíkama hub. Asi v polovině trati se uprostřed lesa objeví naprosto nečekaně rybníček s krásně rozkvetlými lekníny.

Mapa závoduMapa závodu

Také se mi díky menší nepozornosti při rychlém sjezdu podaří přehlédnout ostrou odbočku do lesa,takže když se vracím tak už dalším signalizuji, ať správně odbočí. Asi po 200metrech jde proti bajker s kolem a říká, že už na to kašle, že už po druhé zabloudil. Pravda,občas se také ohlédnu, jednak jestli jedu dobře, ale častěji je to spíše proto, abych za včasu případně uhnul rychlejším kolařům. Zároveň se snažím si vychutnat zdejší pěkná panoramata ,zvláště po výjezdu z lesa.

Ke konci závodu dostávám nečekaně do stehen takové křeče, že než mi zabere magnesium, tak jdu chvíli jak těhotná bělice (slušně řečeno). Technické pasáže v závěru závodu se ale už jedou pohodově a jen potvrdí celkový výborný dojem z tohoto závodu, který mohu jen doporučit. Koloběžka Kickbike 28/20 z odpruženou vidlicí a vysokým nášlapem byla správná volba do tohoto těžšího terénu.





Ke stažení: