26.2.2021

10 důvodů, proč se hýbat a pořídit si koloběžku

Yedoo Začátečníci
Proč si pořídit zrovna koloběžku? Důvodů je opravdu hodně, tady je deset nejdůležitějších.

Většina z nás trpí nedostatkem pohybu. Ať už máme sedavé zaměstnání, jezdíme hodně autem, nebo jen nedokážeme najít tu správnou motivaci. Abyste u pohybu vydrželi, měl by vám dělat radost. A přesně to vám splní koloběžka. Vrátíte se s ní do dětství a můžete se těšit z jízdy skoro bez námahy. Koloběžka vám také dokáže pomoct s intenzivním tréninkem a formováním postavy. Proveze vás městem, vezme do přírody či na velkou cestovatelskou expedici.

Jízdu na koloběžce zvládne každý

Děti, dospělí, i senioři zvládnou jízdu na koloběžce levou zadní. Stupátko je kousek nad zemí, takže máte jistotu o potřebnou obratnost i v hustším provozu. „Na koloběžce se, na rozdíl od kola, cítím bezpečně. Jezdí se mi krásně“,  říká třeba Standa, který dostal koloběžku k 62 narozeninám.

Na koloběžce se hýbe celé tělo

Jízda na koloběžce patří k pohybovým aktivitám, které nepřetěžují žádnou část těla, ale naopak rovnoměrně zapojují celý pohybový aparát.

Koloběžka může pomoct od bolesti zad a kloubů

Jízda na koloběžce dobře posiluje zádové svalstvo, přispívá k pružnosti páteře a celkově zlepšuje držení těla. Pozitivně ovlivňuje hybnost kloubů dolních končetin a předchází bolestem křížokyčelního (SI) skloubení. Ale pozor, to všechno platí jen, pokud máte správnou techniku. Jak na ni? Podívejte se na článek Technika jízdy na koloběžce.

Na koloběžce se dá krásně zhubnout

Koloběžka vás lehce udrží v nižší tepové frekvenci, při které spalujete tuky. Tu poznáte zjednodušeně podle toho, že u pohybu můžete mluvit. Pokud se zadýcháváte a neřeknete více než dvě slova, pravděpodobně jedete na cukry. Tuky se však nezačnou odbourávat hned, ale až po 30 – 40 minutách fyzické aktivity. A to s koloběžkou zvládnete hravě. „Hned jak jsem se rozjela, udělalo mi to na tváři rohlík. Byla to láska na první odraz,“ říká Míša, která taky díky koloběžce zhubla 46 kg.

Koloběžka je ideální dopravní prostředek do města

Do rušného města budete jen těžko hledat lepší dopravní prostředek. Kratší vzdálenosti spolu překonáte rychleji, než kdybyste šli pěšky, a mnohdy budete v cíli dříve než městská hromadná doprava. Jednou nohou jste stále na zemi, snadno seskočíte a naskočíte.  

Na koloběžce jste stále elegantní

Ženy a dívky mohou jezdit na koloběžce klidně v sukni nebo šatech, pánové se zase nemusejí obávat, že si roztrhnou nohavice či pomačkají oblek. A například koloběžky Yedoo mají opravdu styl.

Koloběžka je skladná a praktická

Snadno ji naložíte do kufru auta či výtahu a uložit ji můžete třeba i na balkóně. V přídavném košíku na řídítkách vám převeze kabelku, batůžek i tašku s menším nákupem. Klidně svezete i děti v cyklosedačce vpředu na řídítkách, nebo na přidaném stupátku.

Je levnější než kolo

Koloběžku pořídíte za zhruba třetinu ceny stejně kvalitního kola. Navíc má jen malý počet dílů, které by se mohly porouchat, a tak nevyžaduje náročnou údržbu. Zpravidla si vystačí jen s občasným dofouknutím pneumatik a přes sezónou si udělejte zastávku v servisu.

Koloběžka šetří životní prostředí a zlepšuje imunitu

Koloběžka jako dopravní prostředek neznečišťuje ovzduší zplodinami ani hlukem. A potvrzené máme, že pravidelný pohyb (třeba cestou do práce) významně posiluje imunitu.

Jízda na koloběžce je zábava

Když naskočíte na koloběžku, vrátí se vám dětská radost z pohybu a lehkost. „Zase jsem byl rád na světě. Od jara až do podzimu roku 2011 jsem jezdil skoro každý den. Někdy jsem vyrazil ráno a vrátil se až večer, unavený, ale spokojený. Jako by mi s každým ujetým kilometrem odpadla jedna z mých starostí,“ říká Pavel, kterého koloběžka doslova vrátila do života. Vyzkoušejte ji taky!