4.7.2016

Zpráva z prvního prázdninového víkendu a pozvánka na víkend druhý

Honza Vlášek Reporty a výsledky
Prázdniny jsou tu a s nimi řada akcí, závodů a výletů. Dnes o Rožmberkapu, Znovín cupu a pozvánka na Mistrovství světa do Austrálie...

První prázdninový víkend zastihl některé z nás na prvním ročníku Rožmberkcupu, někdo lítal po lesích a někdo po Alpách. K tomu jsou někteří z koloběžkářů v Austrálii, kde již ve čtvrtek vypukne Mistrovství světa v koloběhu. Na vše se samozřejmě na Koloběžkovém portálu dostanu. Ale popořadě…

Rožmberkap – gigantická akce s nějakou tou mouchou, text Zdeněk Černý

Rožmberkap, co říci? Pojato organizátorem jako gigantická akce, podium, profesionální moderátor, kapela, Petra Černocká, Lucie Zedníčková, místní televize, starostka města, fotograf s dronem, stánky s občerstvením a upomínkové předměty. Prostě středně velká pouť. Velkolepá reklama v rádiu a internetových médiích slibovala velkolepý závod. Pro třináct závodníku neskutečný luxus. Každý závodník měl svého pořadatelé či organizátora.

Střední pouť...Střední pouť...

K vlastnímu závodu -  maximálně zabezpečeny závod. Před pelotonem policista na motocyklu a za pelotonem uzavíral pole policejní vůz se zdravotní sestrou, prostě plný servis. Trať byla velice náročná. Po dvěstěmetrové startovní rovince následovalo šest kilometrů ostrého stoupání, které přeměnilo koloběžkový závod v závod v tlačení koloběžky. Profil závodu velice připomínal čtvrtou etapu letošního Etapáku, vměstnanou do 28 kilometrů. Prostě šílené stoupání střídalo opravdu nebezpečné klesání na katastrofálním povrchu. Někdo i s kopce pro své bezpečí šel pěšky.

16 závodníků, každý měl svého pořadatele16 závodníků, každý měl svého pořadatele

Na druhou stranu nádherné výhledy do okolí a super počasí. Vítěz závodu projel trať průměrnou rychlosti 16,3 km/h ten poslední 10,2 km/h. Řekl bych že v tomto závodu nešlo o rychlost ale o přežití. Trať byla bohužel velmi slabým článkem jinak skvěle zorganizované závodu.

Výsledky a vše podstatné naleznete na www.rozmberkap.cz

Author Znovín cup Vinařská 50, text Milan Jelínek

2. července se jela v Šatově u Znojma Vinařská bajkerská padesátka. Tratě lehčího charakteru vedou podél vinic, malebných sklípků vinařskou krajinou i mezi rozsáhlými plochami právě kvetoucích tisíců slunečnic. Povrchy cest jsou travnato - hlinité, případně šotolinové či asfaltové mixy. Start v 9:30 byl hodně nenápadný, protože než jsme k němu došli, tak už nám zřejmě běžel čas. Přeci jenom 1500 bajkerům a jednomu koloběžkářskému exotovi chvíli trvá, než se rozjedou na úzké cestě.

Hned na první občerstvovačce jsem při dojezdu na mokrém povrchu udělal nechtěně elegantní salto přes řídítka tak, že jsem málem povalil všechny stolky s kelímky i pořadatele najednou. Praštil jsem se pořádně do obou klíčních kostí, sedřel si opět hojící se ruce z minulého týdne a ve stavu pomatenosti jsem pokračoval dál (pro nás neobvyklou) jen mírně zvlněnou krajinou.

Asi v polovině tratu přišel sjezd po cestě do vesnice, kde se na příčném zpomalovacím prahu vymlel bajker tak, že mu kolega vytahoval jazyk. To nevypadalo vůbec dobře. Vše dořešila až  přivolaná sanitka.

Jelen na startu svého dalšího švihuJelen na startu svého dalšího švihu

Tu a tam nás v tom šíleném vedru místní kropí hadicí, vždyť teplota dnes šla hodně přes třicítku. Na druhé občerstvovačce vyhrává cimbálová kapela, to je tedy hodně nezvyklé, ale krásně to sem zapadá.

Tentokrát mám za zády více než třetinu startovního pole a dokonce i vypitý celý bidon, což u mne nebývá zvykem. Asi tedy bylo tentokrát opravdu horko. V cíli nejen dobroty, jak je na těchto závodech zvykem, ale je tu tak nějak více znát moravská pohostinnost, která nám v Čechách občas i chybí. A to neříkám jenom proto, že v cíli obdrží každý účastník láhev místního vína a pamětní triko ze závodu…

Výsledky a vše podstatné na http://www.vinarska50.cz/

A co přijde tento víkend?

Pro českou koloběžkovou repre, resp. ty, kteří si koupili letenky do Austrálie, je nachystán koloběžkový svátek přímo na legendárním Golden Coast. Přihlášených se dle prvních informací mnoho nesešlo, takže si naši borci střihnou Rollo ligu u klokanů, což ovšem pramálo vadí. O všem podstatném nás slíbili informovat pánové Pelc a Kulka, tedy nechme se překvapit.

Pro bikerské koloběžkáře není sice nachystána žádná oficiální akce typu ČKKP, ale proslýchá se, že mnoho z nich míří na proslulý Salzkammergut. Pěkných téměř 120km v okolí Salzburgu bude jistě dalším pěkným skalpem mistra Jelínka a dalších spřízněných duší…

A kam jedete vy?