28.2.2016

Za krásami Novohradských hor

Honza Vlášek Tipy na výlety
Pokud chcete najít na jihu Čech opravdovou divočinu, zkuste se toulat na koloběžce v Novohradských horách…

Novohradské hory nabízejí opravdu nekonečné množství terénů různé náročnosti, druhů povrchu i převýšení. Jednotlivé cesty lze mezi sebou všelijak kombinovat. Dnes jsem vybral něco pro silniční stroje.

Na koloběžce za krásami Novohradských hor

Tento okruh jezdím většinou z Třeboně, takže je o nějakých 40km delší, ale ideálním východiskem jsou Nové Hrady. Auto necháme třeba na náměstí nebo u brány do Terezčina údolí a pak již po málo frekventované silnici stoupáme pomalu do Horní Stropnice. Těsně za vsí nezapomeneme odbočit vpravo směrem na Dobrou vodu. Čeká nás královské stoupání s cílem v Hojné vodě. Nicméně za jeho polovinou si odpočineme u Poutního chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Kostel je nově krásně opraven a před ním lze doporučit smočit bolavé části našich těl do místní kašny, která prý léčí.

Výhled z Dobré VodyVýhled z Dobré Vody

Cesta pokračuje strmým stoupáním na Hojnou vodu, kde je v podstatě poslední možnost dát si něco na zub. Dále už následuje téměř jen divočina. Pohybujeme se sice stále na asfaltové silnici, ale auta zde již téměř nepotkáme. Hodně často nepotkáme dokonce ani cyklistu, chodce, natož koloběžkáře. Za Pohorskou Vsí začíná pravá divočina.

LeopoldovLeopoldov

V Leopoldově u ohrady nezapomeneme zahnout doprava a koloběžku zde budeme muset místy vést. Je to jediný úsek bez asfaltu. Jakmile se ale napojíme na cyklostezku č. 34, je asfalt mnohdy dokonce prvotřídní.  Jedeme hlubokými lesy a krásnými mýtinami opuštěné divočiny Novohradských hor. V Dolní Příbrání se opět napojíme na silnici a pomalu klesáme směr Malonty a dále přes Benešov nad Černou zpět do Nových hradů.

Cestou zpět můžeme zvolit celou řadu variant, kudy si cestu zpříjemnit, zkrátit nebo prodloužit. Prostě krásný výlet zapomenutým světem…

  • Mapa

 https://mapy.cz/s/toZR

  • Webové stránky kláštera Dobrý Voda:

http://www.klaster.cz/farnosti/dobra-voda/historie

  • Délka

cca 60km

  • Náročnost

střední