20.12.2021

Z nejnižšího místa v ČR na to nejvyšší. Na koloběžce

Milan Jelínek Tipy na výlety
Možný nápada na předsevzetí pro rok 2022 - krásný Jelenův výlet z Hřenska na Kapličku...

Hřensko - Kaplička   179km / 3025m  (11:42)

Z nejnižšího místa v ČR (115m n/m) do nejvyššího místa s asfaltovým  povrchem k Památníku obětem hor  v Krkonoších (1 509m n/m) se dá absolvovat na koloběžce pěkný půldenní výlet.

Začínáme ve Hřensku u infocentra (122m n/m) příjemným 7-9% kopcem na Janov a dále přes Českou Kamenici do Horního Prysku. Nad vesnicí se kopec zvedá ze 16% až na ke konci slušných 19 %.  Po pěkném povrchu silnice se vyjede na horizont, kde pohled do kraje nad Polevskem je jedna velká nádhera (Klíč, Ještěd atd.). Teď bez úhony prokličkovat Novým Borem, Jablonným a před Českým Dubem v Kotli (kdo nespěchá) můžeme obdivovat dvě tisícileté lípy.

Na osmdesátém kilometru v obci Vlastibořice (kdo nespěchá) si můžeme dát ve vyhlášené restauraci „U zvonice“ dobrý oběd a valit dál přes Turnov směr  Kozákov. Odsud opět nádherné výhledy směrem do Českého Ráje.

V Jilemnici mineme  běžecký areál  Hraběnka  a dále vede cesta přes Horní Brannou, kolem gigantické vápenky v Kunčicích do Hostinného (355m n/m). Odsud už jen trvale do kopce přes Rudník , Hertvíkovice a kdo nespěchá může na nedalekém Hrádečku zapálit Vaškovi u chalupy svíčku.

Mineme Svobodu nad Úpou a v Horním Maršově nám na závěr výletu začíná třešnička na dortu v podobě závěrečných 16km  /940m (The Wall 2020). Do Pece podle vody zatím dobrý, ale nad Pecí k Richterovým boudám je nejprudší sklon na celé trati (až ke 23 %), tak to je snad horší jak Monte  Zoncolan. A když ta ne úplně ideální asfaltka změní sklon jen na 11 %, tak se to zdá jako rovina a dá se při jízdě odpočívat. Za Richterovkama, ale to peklo pokračuje dál a nad Výrovkou se sice  zdá konec na už, už na dosah, ale pořád tu je sklon kolem 15%. Několikametrové sněhové bariéry, které tu zůstávají hodně dlouho po jaru, tu při větru jen umocňují chlad.

Konečně vršek, převléct do suchého a rychle pryč nebo mi skoro umrznou prsty jako loni na Bajkale. Tvl. to byl zase nápad… Hlavně skoro celou cestu v silném protivětru, na to kdyžtak bacha a pak nezapomenout nějaké ty oblečky na převlečení, protože ty sjezdy jsou tady dlouhé a bývá tu fakt zima, tak ať nepřijedete dolů zmražený jak nanukovej dort.     

Rozhodně po 163 km si dát na závěr  výletu TheWall má ještě úplně jinou hodnotu, než-li „zeď“ samotná, a proto tento výlet všem vřele doporučuji…