20.8.2018

Vzniká koloběžková kniha Už se nebojím z pera koloběžkáře na cestách, Marka Jelínka.

Honza Vlášek Dobroběžník Marek JelínekRozhovory
Marek Jelínek projel na koloběžce už velký kus světa, a to si zaslouží knížku. Bude se jmenovat Už se nebojím a určitě stojí za to podpořit její vznik...

Marek Jelínek má za sebou téměř 5000 km na koloběžce Asií. Indie, Nepál, Bangladéš, Laos, Vietnam a tak dále. Před tím minulý rok Střední a Jižní Amerika. Fotoaparát má plný nádherných fotek a deník doslova nacpaný stovkami nezapomenutelných příběhů. Takže co s tím?

Přátelé, je to tak, že světlo světa spatří druhá koloběžková knížka. Bude o nekonečné cestě světem na koloběžce, bude plná fotek a příběhů, které Marka potkaly.

Marku, co ty na to, že jsi vybral cílovou částku na HitHitu za pár dnů?

Je to neuvěřitelné, že za pět dnů bylo hotovo. Dal jsem takovou částku, protože jsem nepočítal s tím, že by o to mohl být zájem... počítal jsem s menším počtem výtisků. Teď by bylo super to dát ještě o trochu více, aby byla lepší grafika, více stránek a aby to bylo prostě super. Jsem z toho fakt v šoku. Člověk jak jede v té své bublině a každý den řeší kde, co a jak, tak tolik nevnímá ten zájem. Jsem vděčný…

Co tedy čtenáře čeká, kolik stránek, fotek, kdy to vlastně bude a tak dále? 

Počet stránek bude souviset s tím, kolik se nakonec vybere, a čím více kaček, tím více možností si s tím vyhrát. Řekněme 250 stránek plus fotografie.

 Mám představu, že každá kapitola, nebo spíše příběh, bude mít svou fotografii, která bude vystihovat tu atmosféru, chci, aby čtenář kromě své představy viděl i to moje vnímání, můj pohled. Chci, aby to byla kniha nadupaná těmi nejlepšími fotkami.

Celé to vypukne na jaře 2019, rád bych to propojil s přednáškami a výstavami, moc mě láká autorské čtení… chci, aby v dubnu bylo tohle moje dílo na světě.

O čem ta kniha vlastně bude? Nějaké celistvé vyprávění, nebo příběhy s fotkami?

Kniha bude začínat mým snem, který jsem měl když mi byli čtyři roky. Nebude chybět zmínka o tom, jak jsem začínal hrát hokej, nebo o mém prvním vyhraném koloběžkovém závodu v šesti letech v Jánských Lázních. Nebude chybět zmínka ani o mém hudebním období, které je dost propojené s tím, co dělám. Hodně se zmiňuji o mé první návštěvě v Amazonii, o setkání se šamany, duchovními lidmi. A samozřejmě nechybí ani ta část, kdy jsem se tam pak vrátil už na koloběžce.

Hodně se motám mezi těmi filozofiemi náboženství a co je vlastně pro mě jako člověka důležité. Co je láska a jak ji vnímám. Proč budhisté a lidé z Amazonie mají podobné smýšlení, a přesto jsou odlišní. Kniha je taková má terapie, kdy se mi tvoří ucelený obraz o tom, kdo jsem a proč to vlastně dělám a kam jdu. Kniha bude rozdělená na souvislý text a jednotlivé příběhy

Jak se vlastně kniha psala a píše?

Jižní Amerika se píše sama, protože to byla veselá historka za historkou, navíc to spirituální pojetí a setkání s lidmi z kmene Shipibo nebo s Dimasem tomu dodává šmrnc..
Asie se bude psát doma, a to musím všechno do Vánoc vstřebat, aby to hezky navazovalo… ono bude, ale chci, aby to s tou Jižní Amerikou bylo hezky provázané – část už vlastně mám - začíná to tím, jak se loučím s Michalem, který se vrací zpět do Jižní Ameriky a slibujeme si, jak se sejdeme na Antarktidě…

A závěrem – proč bych si měl knihu vlastně koupit?

Proč si koupit mou knihu? Protože vypovídá o tom, jak si obyčejný kluk jde za svými sny, které se mu tu a tam podaří splnit. Bolí to, není to zadarmo, ale přece to jde. Přál bych si, aby ta kniha časem i pro mě sloužila jako manuál… otevřu ji, nalistuji tu kapitolu, jak jsem napochodoval do Yedoo, nebo do Fujifilmu a žádal je o podílení se na tomto projektu. Dodnes se tomu musím smát, jak jsem byl tenkrát děsně naivní a myslel si, jak vše půjde snadno. Ale nějakým způsobem to prostě jde a to prozrazuji i v té knize, takový návod na to, jak si jít za svým a co je k tomu potřeba. Hodně se zmiňuji i o tom, že v mém světě neexistují náhody a vše je propojené, což dokazuji těmi různými setkáními na svých cestách na kolobězce. Toho, kdo trochu ví, že nejsme jen z masa a kostí, možná bude zajímat, jak tyto věci vnímám a hlavně jak je v realitě opravdu žiji.


Dnes je již jisté, že kniha bude, protože Marek je na Hithitu na krásných 127 % cílové částky a do konce kampaně chybí 16 dnů. Můžeme se těšit na historicky druhou koloběžkovou knížku, a  to si koloběžky určitě zaslouží.

https://www.hithit.com/…/…/pisu-knihu-s-dobrobezkou-po-svete