14.6.2021

Ultima vs. Movistar - v sobotu startuje 47. ročník Rollo ligy

Honza Vlášek Jak na závody?Pozvánky a propozice
47. ročník koloběžkové Rollo ligy, nejstarší největší a v podstatě téměř jediné koloběžkové soutěže světa vypukne, již tuto sobotu v Plzni na Lopatárně. Kdo se popere o ligové tituly?

Na co se můžeme letos těšit?

Čekají nás nejprve klasické boje na Lopatě, novinka v podobě N-sprintů a následně nedělní dlouhý závod v obráceném gardu s delším kopcem. K tomu pohodové posezení v areálu Lopatárny.

Lipník v srpnu slibuje stejné tratě jako loni, tedy městský technický kriťas a houpavý dlouhý závod. K tomu páteční sprinty na atleťáku a horké léto u Bečvy s dobrým pivem a smaženým netopýrem.

Letohrad, to je MČR nedospěláckých kategorií na technických kopcovitých tratích, a na závěr Konstantinovy Lázně s lety prověřeným rychlým okruhem, parádním kempem a ohněm na rozloučenou.

Díky květnové COVID situaci se liga letos pojede tedy pouze na 4 kola, což znamená 9 závodů. Podle pravidel se tak do celkového hodnocení každému borci škrtají tři nejhorší výsledky. A s tím je třeba kalkulovat.

Movistar vs. Ultima

Loňská taktika více lídrů u Movistaru usnadnila cestu Tomáše Pelce ke čtvrtému ligovému titulu. Zda se Španěláci ze svých chyb poučí,  však není jisté.

Letošní sezona je zřejmě jednou z posledních nadějí stárnoucího lídra týmu Michala Kulky na ligový titul. 39 let znamená jediné, poslední sezonu v kategorii seniorů. Silný ročník 82 míří totiž příští ročník do masters. Věk nezastavíš a mladými nadějemi se to v balíku jen hemží.

Je sice pravdou, že o dva roky starší Valverde v cyklistické verzi Movistaru je stále konkurenceschopný, ale přeci jen tu koncovku Lutychu s mladšími již k vítězství neprostojí. Přirovnání s Valverdem je na místě, neboť známá Alejandrova přezdívka Balaverde neznamená nic jiného než zelená kulka.

Michal Kulka a jeho jedna z posledních šancí na titul ligového mistra / foto: Ondřej BejblMichal Kulka a jeho jedna z posledních šancí na titul ligového mistra / foto: Ondřej Bejbl

Je tedy otázkou, zda Movistar letos nevsadí spíše na dravého Romana Matyáše, jehož kvality rostou každým odrazem. Letos se navíc postaví na karbonový speciál PG a na rovinatých tratích bude opravdovou hrozbou balíku. Jeho známou nevýhodu je nízký wattkilogram, na což doplácí v kopcovitých tratích. Těch však letos na programu není mnoho!

Sportovní ředitel Movistaru, kterým je letos zřejmě vycházející hvězda trenérského nebe Pavel Werner, tak bude muset vážit své taktické kroky opravdu důsledně, neboť udržet v autobuse na uzdě temperament dvou lídrů, je pro týmovou pohodu nezbytné. Tím spíš, když Movistar týmový autobus nemá.

Roman Matyáš a PG - těžká zbraň Movistaru  / foto: Ondřej BejblRoman Matyáš a PG - těžká zbraň Movistaru / foto: Ondřej Bejbl

Při vší úctě ke zbytku balíku, má letos sílu postavit se Movistaru jediný mančaft. A tím není nikdo jiný než největší a nejslavnější koloběžkový klub světa – Ultima K.lap Team. Ultima ovládla Rollo ligu posledních šest let v řadě a v letošním roce má Tomáš Pelc jedinečnou šanci se pátým vítězstvím osamostatnit v historických tabulkách na druhém místě, které nyní sdílí s klubovým kolegou Seemannem. Pak již před ním bude již jen legendární Ladislav Provod.

K obhajobě titulu má Tomášovi pomoci posílený tým, na jehož soupisku se vrací světový šampion z roku 2012 Vašek Barák, který má v plánu objet letos ligu celou, nebo alespoň její podstatnou část. Všichni máme v živé paměti Vaškův předloňský návrat, kdy ve dvojici s Tomášem dokázali rozkrájet tehdy matný Movistar na kousíčky.

Tomáš Pelc - 4 ligové tituly a na cestě pro pátý / foto: Ondřej BejblTomáš Pelc - 4 ligové tituly a na cestě pro pátý / foto: Ondřej Bejbl

Oba borce doplní nová zimní akvizice týmu, nadějný junior a dorostenecký světový šampion Mikuláš Kubík, který oproti zvyklostem Ultimy sázející v soupisce spíše na ultraveterány, dostal již v takto mladém věku šanci v klubu světového formátu. „Našim mladým borcům Seemannovi a bratřím Odvárkům se daří velmi dobře, nicméně jsme se poprvé v dějinách odhodlali k ještě mladší akvizici,“ říká sportovní ředitel Ultimy Honza Vlášek. „Mikuláš přichází sbírat zkušenosti,  a pokud se osvědčí, počítáme s ním jako se základním stavebním kamenem naší sestavy do let budoucích."

K tomu připočtěme matadory koloběžkového sportu číhající v záloze - Ivan Lendl, Tomáš Fiedler, Honza Vlášek, Karel Krchňák, Vašek Liška a loňský štafetový fenomén Pavel Remeš. Ti všichni se postaví Španělákům v bitvě o pátý ligový titul pro Pelcíka.

Predikce redakce:

Ultima uhájí titul.

Movistar vs. Ultima, volume II

Zimní nákupy v ženském pelotonu vykrystalizovaly v rozložení sil, které směřuje opět k souboji Movistaru s Ultimou. Na scénu se po seriálu zranění vrací ligová šampionka Kačka Šefcová, která po letech strádání v téměř druhodivizní stáji KOSTKA Racing zamířila právě do Ultimy, kde hodlá restartovat svoji kariéru. Záda jí bude krýt matadorka a další ligová šampionka Pája Soukupová, které se už nejmenuje Soukupová, čímž Ultima zasazuje zbytku pole zdrcující taktický téměř šach mat.

Movistar rovněž nakupoval a sáhl zostra po loňské ligové mistryně Andree Zbožkové a zřejmě nejlepší české koloběžkářce současnosti Kristině Fryzové. Do souboje o titul se navíc může přimíchat Petra Fořtová nebo třeba mladá naděje Onderková, případně taktéž bývalá mistryně Smitková, o níž však zákulisní informace tvrdí, že na top umístění to zřejmě nebude.

Kristina Fryzová loni v plzni vyhrála oba závody / foto: Ondřej BejblKristina Fryzová loni v plzni vyhrála oba závody / foto: Ondřej Bejbl

Bývalá ligová mistryně Martina Smitková - tedy Kadlecová / foto: Ondřej BejblBývalá ligová mistryně Martina Smitková - tedy Kadlecová / foto: Ondřej Bejbl

Protože ženské závody nejsou tolik svázány taktikou, je zde boj otevřený. Lze předpokládat, že po poskytnutí veškeré vyspělé biomechanické podpory Ultimy Šefcová definitivně smyje své neduhy a svede tuhý souboj zřejmě právě s Fryzovou. Tu zdobí, avšak zároveň sráží, volnomyšlenkářský přístup, se kterým se poněkud vymyká navenek umělé a strojené tváři Movistaru, což může souboj o ligový titul ovlivnit.

Každopádně se po letech tápání dočkáme po loňské osvěžující sezoně velkých bojů také v ženské části pole.

Predikce:

Ultima získá titul, a tedy double, pokud docházka Fryzové dosáhne 4 absencí

Ať již sezona dopadne jakkoliv, je nač se těšit. Tedy alespoň já se těším výrazně. Takže v sobotu v Plzni na viděnou….