14.9.2021

Třetí kolo Rollo ligy 2021 v Letohradu mělo atmosféru

Petr Pešta Reporty a výsledky
Po roce se Rolo ligový kolotoč sjel na víkend 11.-12. září 2021 do biatlonovém areálu v Letohradu. Závody v prostředí kompaktním areálu, kde je všude na trať blízko a diváci si dosyta užijí závodících borců, byly opět krásné.

Report z pera Petra Pešty

Pryč byly loňské obavy, jak koloběžkáři zvládnou náročný okruh pro kolečkové lyže a většina borců předváděla za slunečného počasí suverénní jízdu i v technických sjezdech.

V sobotu byla na pořadu Časovka, kde o osobním úspěchu či neúspěchu závodníků ve výsledkové listině často rozhodovalo pár vteřin. V hlavní kategorii žen časovku vyhrála Kateřina Šefcová (Ultima Praha) před druhou Šárkou Waldhauserovou (Bokolobka tým Ostrava) a třetí Eliškou Maixnerovou (TJ Sokol Kunvald). Závod mužů ovládl Tomáš Sedlář (Kostka racing) před druhým Tomášem Pelcem a třetím Václavem Barákem (oba Ultima Praha).

V neděli byly na programu Dlouhé závody. Závod mužů ovládl Tomáš Pelc (Ultima Praha) před druhým Václavem Barákem (oba Ultima Praha) a třetí místo obsadil sobotní vítěz Tomáš Sedlář (Kostka racing). V ženách si sobotní zlatý úspěch zopakovala Kateřina Šefcová (Ultima Praha) před druhou Petrou Fořtovou (TJ Sokol Kunvald) a třetí Šárkou Waldhauserovou (Bokolobka tým Ostrava).

Výsledky a dosažené výkony jsou velmi zajímavé i v dalších kategoriích od žákovských po ultraveterány. Napříč závodním polem byly k vidění ryzí souboje až na dno fyzických i morálních sil gradující v závěrečném stoupáním před cílem, stačí se jen se podívat na výsledky:

Výsledky ČASOVKY  - sobota 11.9.2021  https://www.sportt.cz/racesResults/resultlist/1090

Výsledky Dlouhý závod –neděle 12.9. 2021   https://www.sportt.cz/racesResults/resultlist/1103

Děkujeme pořadatelům z týmu Koloběžci Pardubice a TJ Sokol Kunvald, za perfektně zorganizované závody Rollo ligy. A zároveň pořadatelé závodů ještě jednou moc děkují závodníkům za jejich osobní příspěvky nad rámec startovného do pořadatelského fondu..

Závodní trať v Letohradu je náročná, ale právě takové závody jsou z metodického pohledu ČSK velmi potřebné. Každý správný koloběžkář musí umět jezdit jak na rovinatějších trasách i zvládnout fyzicky a technicky náročné závody, mládeží počínaje. Ti co do Letohradu nepřijeli, propásli poslední možnost kvalitního závodního testu před snad už konečným termínem MS v Estonsku v červenci 2022. Pokud platí původní informace o místě konání, tak závody mají proběhnout v Otepää ve středisku zimních sportů, tedy na dráze pro kolečkové lyže, která je dle zprostředkovaných informací velmi náročná….

Horký koloběžkový podzim zdaleka nekončí, příští neděli ČKP Pardubický půlmaraton a pak už Finále Rollo ligy o víkendu 25-26. září Konstantinovy lázně.

3,4 ......Trhni si nohou!!

Report z pera Martina Komára

Rollo Liga Letohrad 11.-12.9.2021

V průběhu druhého víkendu v září, který je letos snad nejvíce nabitý koloběžkovými akcemi, proběhlo další kolo Rollo Ligy, tentokráte v Letohradě.

Technicky náročné, ale bezpečné, tratě přivítaly cca 100 závodníků všech věkových kategorií a také jejich početný doprovod. Tratě jsou náročné technicky i fyzicky. Náročné sjezdy se rychle střídají s ještě náročnějšími výjezdy. Jediná rovina je snad jen v prostru cíle na biatlonové střelnici.

Závodění zde je náročné, ale krásné. Umocněné úžasným počasím, kdy jsme si připadali stále jako v létě.

Sobota byla věnována časovce, kdy se náročnost a tedy délka tratě stupňovala podle jednotlivých kategorií a pro dospělé mužské kategorie to znamenalo 4 kola krásného utrpení, kdy si jel každý za své. Na každém bylo vidět obrovské úsilí a snaha. Do cíle však bezpečně a s radostí v očích dorazili všichni. O náročnosti svědčil fakt, že všichni po dojezdu ještě dlouho leželi na trávě a závod vydýchávali. Mezi ženami bylo celkové pořadí takto:

  1. Šefcová Kateřina Ultima - K. Lap Team – 13:47,73
  2. Waldhauserová Šárka - BoKolobka Tým Ostrava – 14:17,99
  3. Maixnerová Eliška - TJ Sokol Kunvald – 14:28,51

Složení stupňů absolutních vítězů bylo zajímavé i tím, Kateřina vyhrála kategorii seniorskou, Šárka kategorii masters a Eliška kategorii juniorek.

Mezi muži byl souboj rozložen mezi Ultimu a Kostku Racing. Ačkoli se Tomáš Pelc a Vaškem Barákem snažili, tak jim celkové vítězství sebral Tomáš Sedlář z Kostky Racing, který je stále věkem junior.

  1. Sedlář Tomáš - Kostka Racing - 15:15.71
  2. Pelc Tomáš - Ultima K.Lap Team - 15:30.90
  3. Barák Václav - Ultima K.lap Team - 15:45.58

Všechny výsledky ze soboty najdete zde: https://www.sportt.cz/racesResults/resultlist/1090#

Nedělní dlouhý závod proběhl na stejné trati, jen muže čekalo 11 kol (21,7km) a ženy 7 kol (14km). Po zkušenostech ze soboty všichni věděli, že to nebude jednoduché. Nicméně všichni se opět neohroženě postavili na start, který byl posunut pod cílový kopec. Závodnické pole se tak mělo před prvním sjezdem čas bezpečně natáhnout a nehrozila žádná nebezpečná kolize ve sjezdu. Opět se ukázalo, že tratě jsou náročné, ale velmi bezpečné, protože ani v neděli se nepadalo a všichni dorazili do cíle bezpečně. Závodníci si nenechali nic zadarmo a závodili do posledních sil.

Celkově stupně vítězů vypadaly takto:

  1. Šefcová Kateřina - Ultima K. Lap Team - 30:51.81
  2. Fořtová Petra - TJ Sokol Kunvald - 31:10.90
  3. Waldhauserová Šárka - BoKolobka Tým Ostrava - 33:22.31

 

  1. Pelc Tomáš - Ultima K.Lap Team - 41:48.45
  2. Barák Václav - Ultima K.lap Team - 41:59.90
  3. Sedlář Tomáš - Kostka Racing - 43:29.11

Všechny výsledky z neděle najdete zde: https://www.sportt.cz/racesResults/resultlist/1103

Rádi bychom poděkovali všem závodníkům, kteří na závody přijeli. Řada pravidelných účastníků se možná lekla těžkých tratí a tak byla účast nižší, než na obvyklých rovinatých tratích, které se poslední dobou jezdí. Nicméně všichni, kteří dorazili, si závod a jeho atmosféru užili. Moc chceme poděkovat i těm, kteří se rozhodli přispět dobrovolným příspěvkem k úhradě nákladů závodů, které nejsou malé. Ukázali jste sílu naší koloběžkové komunity a dává nám to sílu a chuť v úsilí pokračovat.

Děkujeme také svazu a partnerům svazu, že podporují náš sport.

A nakonec i naši lokální partneři, bez kterých bychom závod také nemohli udělat:

Bruno Paul, Agent – Pivovar Olešnice, Radka, Kinemax, Duhové zvonky, Pivovar Neratov, KetoFit, SPL Systém s.r.o, World Coffee

Věříme, že se potkáme i za rok a ve větším počtu než letos. Už nyní máme v hlavách novinky, které by pro vás mohly být zajímavé. 

Koloběžkové kluby Koloběžci Pardubice a TJ Sokol Kunvald všem děkují

Trhněte si nohou…