20.3.2020

Tip na koloběžkový výlet - Kokořínské traily, část II.

Ladislav Bartůněk Tipy na výlety
Kokořínsko podruhé. Kam vyrazit za bezva koloběžkovým svezením?

První část od Pobudy k Harasovu jsme si představili minule, teď tedy hurá na druhou stranu. Delší traily po vrstevnici tak vystřídají kratší, o to těžší kousky nahoru dolu. Zanoříme se více mezi pískovcové bloky a poznáme hned několik údolí.

Mapa KokostezekMapa Kokostezek

Začneme Hlučovem od Pobudy, skoro až ke konci trailu Milča. Tedy, když k němu dojedete, jste daleko. Asi 300m zpět je lehce rozpadlá lávka směřující přes umělé koupaliště k bráně skautského tábora.

Koupaliště skautského táboraKoupaliště skautského tábora

Skrz tábor vede stoupání Klášterka. Na nově vysekané mýtině volíme cestu vpravo a údolím pokračujeme dál. V jednu chvíli se otvírá prostor vpravo, v ten samý moment je ale možnost i vracečkou vlevo. Tu volíme a stoupáme, vzhledem ke sklonu již opravdu pěšky. Chvíli po vrstevnici, stoupání vpravo a po hřebenu se dostaneme až ke křižovatce cest lesních i značených turistických. Vlevo od skalky končí černý Kokořák, vpravo je zarostlá vyhlídka. Dáme se rovně k silnici na kraji Jestřebice.  Na silnici doleva a asi po šířce malíčku na mapě… teda 300m, po žluté doprava dolu. Černý sjezd Kostelíček vede do dalšího údolí.

Začátek KostelíčkuZačátek Kostelíčku

Dole, na širší lesní zpevněné cestě se dáme doprava. V momentě, kdy se vlevo začne otevírat palouček, dáme se přes něj do dalšího stoupání. Jmenuje se Nostalgická myš a vede do Šemanovic po zelené turistické značce.

Prostředek Nostalgické myšiProstředek Nostalgické myši

Vršek stoupání je opravdu prudký a příjemně tahá za nohy, i když jdete pěšky.

Finále Nostalgické myšiFinále Nostalgické myši

Nahoře se napojuje na červenou a dáme se po ní doprava k místnímu hřbitovu. Podél stěny hřbitova se dáme doprava dolu, stále po červené, ale značené jako černý trail.

Hradkov - podél hřbitovaHradkov - podél hřbitova

Slalom mezi stromy, skrz skálu, tak tak na řídítka a po schodech, divoké technické vracečky a rychlé sešupy. To je Hradkov, který má tempo, styl a stojí opravdu za to.

HradkovHradkov

Hradkovem jsme sjeli opět na zpevněnou lesní cestu a dáme se doprava až k paloučku, kterým jsme stoupali na Nostalgickou myš. Zde většinou neodoláme a dáme si to minimálně ještě jednou. Pokud ne, stačí odbočit doleva na stoupání Kamenný most. Držíme se vlevo, i když cesta vede doprava. Stoupáme svahem stále nahoru, po levé straně je vidět i kamenný most, který dal tomuto trailu jméno. Dojíždíme opět do Jestřebice, kde jsme již dnes byli. Dáme se doleva, ale pak se na všech následujících rozcestích se dáváme doprava. Dostaneme se až na začátek pole, kde se stromy na mezi po pravé straně sjíždíme až ke krmelci, podél kterého pokračujeme dál. Můžeme se dát buď vlevo na Bobra, nebo pokračovat širší cestou dolu trailem Rovná. Tak jako tak, sjedeme dolu na asfaltku a dáme se doprava. V případě Bobra je to trochu dál, Rovná končí hned u parkoviště u Pokliček.

Mineme parkoviště a dáme se doprava přes Pšovku. Můžeme zvolit lávku se skokem na konci nebo brod. Zatím vždy zvítězila lávka.  Stoupání se jmenuje Cikánka a dá se z větší části pěkně jet. Končí opět v Jestřebici a dáme se doprava až na začátek Rovné a Bobra, kde si zvolíme druhou možnost. Po sjezdu se dáme doleva po silnici až k odbočce na zpevněnou cestu doprava, značenou červenou turistickou značkou. Po ní se dáme stále nahoru Boudeckou roklí až ke křižovatce cest. Opět se dá celkem velká část jet, ale po absolvovaných kilometrech se nohy hlásí o svá práva. Na křižovatce se dáme doleva buď vysekanou cestou ve skále nebo po její levé hraně horem. Po hřebeni mineme skalní sochy Žábu a Hlavu a pokračujeme opět vysekanou cestou ve skále nahoru. Skoro nahoře na rozcestí vede cesta doprava zpět a tou se mezi stromy dáme na Žabožrouta. Ten končí hodně příkrým sjezdem k jezírku. Na lesní cestě – Močidla - se dáme doleva a si po 500m doprava do stoupání Hrách. Přes pole se dostaneme na asfaltku vedoucí k Milče. Tu si střihneme jako minule a zakončíme dojezdem podél Pšovky – Hlučovem zpět na start.

Pokud vyzkoušíte tyto dva díly, stále ještě nejsme ani v půlce tras, které jsou značené jako Kokostezky. Stále je tak co objevovat a volit nové kombinace rozličných trailů.