26.10.2017

Tip na koloběžkové krosové blbnutí mezi Říčany a Sázavou

Honza Vlášek Tipy na výlety
Podzim vybízí ke krosovým koloběžkovým výletům a jedno z nejlepších svezení v okolí Prahy je v lesích mezi Říčany a Sázavou. Tady jeden tip na 25km výlet podzimními lesy.

Vyrážíme z Louňovic s Láďou. On na pevném Kickbike Cross MAX, já jezdím na tlusťochovi, takže beru FAT MAX. Start tematicky od hřbitova.

Lesy v okolí Louňovic jsou na ježdění parádní. Jsou protkané sítí zpevněných cest, které projede i silniční stroj, ale když si chcete zablbnout, doporučuji se pustit přes hvzdy úzkými pěšinkami, které fungují jako parádní singletracky. Berte s sebou nějakou mapu, protože ztratit se tu není problém. Nejprve ovšem video z toho samého výletu, který jsme ale jeli s Láďou na jaře:

Od hřbitova tedy míříme na východ po zpevněné cestě, ale hned po nějakém půl kilometru odbočujeme vpravo po některé z pěšinek směrem k chatové osadě ve Svojeticích. Cílem je napojení na zelenou značku, která nás později provede nádherným údolím Zvánovického potoka. Prvních pár kilometrů lehce stoupáme, ale jakmile se napojíme na zelenou, můžeme si chvíli odpočinout. Hlavní je totiž neminout odbočku z hlavní cesty směr k potoku, tam totiž začíná ta pravá zábava. K potoku a podél něj totiž vede parádní pěšina plná všelijakých kořenů, výmolů, kamenů a větších či menších skůčků a skoků. Není to nějaký padák, ale krásné svezení v mírném klesání na vyblbnutí na nějakých možná pěti kilometrech až k Černým Voděradům. Nic lepšího jsem zatím v okolí nenašel.

Láďa na krosce to páli hlava nehlavaLáďa na krosce to páli hlava nehlava

Potok kopírujeme i za Voděrady, přejíždíme všelijaké lávky, brodíme se bahnem, paráda. Odpočinek je ideální naplánovat k rybníku Propast v Hradci, je tam pěkná hospůdka. Hned po pivečku je to ovšem těžší, protože je nutné vystoupat na hřeben nad rybníkem směrem k silnici 108. Je to na chůzi.

Po hřebenu pak kus po silnici a sem tam nějakou pěknou pěšinou pokračujeme až tak daleko, dokud nepotkáme poslední cestu, kterou se lze vrátit zpět do údolí. Dále pak buď po silnici, nebo pěkným terénem vlevo od silnice až k Jevanskému rybníku a zpět opět nekonečným lesem některou z variant, které nabízí. Doporučuji po červené podél rybníků a v některé z odboček to pak poslat nahoru a trochu se zapotit.

Sečteno podtrženo pěkných 25 km. Ideální na pěkný podzimní víkend. A komu by to bylo málo, může se v lese dojezdit dosyta. Terénů je tu nekonečné množství.

Mapa výletuMapa výletu

Odjkaz na mapku: https://mapy.cz/s/29Lvu