13.7.2022

Svět, přejezd, majle - koloběžková sezona vrcholí

Honza Vlášek Pozvánky a propozice
V jeden týden vrcholí koloběžkové světové dění na silnici, v terénu i v dálkoplazectví. Jede se svět, majle a přejezd...

Koloběžková sezona vrcholí tento týden. Jedou se majstršafty koloběžkové silniční, krosové i dálkoplazecké sezony. Vše najednou.

 Mistrovství světa Estonsko

Česká repre doplněná o téměř třicet dalších borců míří do Estonska na mistrovství světa. Pohled do startovní listiny napovídá, že půjde o návrat do starých časů spojený se soubojem generací a legend našeho sportu s mladými puškami.

Na světovou scénu se totiž vrací mnohonásobní světoví šampioni Alpo Kuusisto (49 let) a Kai Immonen (40 let). Hannu Vierikko (59 let) se prý pomalu vrací do veteránské formy a ve své kategorii tak jistě také nebude ze hry, nicméně podle jeho slov zejména Kai podstoupil tvrdý dril v extrémních podmínkách, kde odloučen od civilizace několik měsíců věnoval pouze přípravě na svět. A koneckonců je ve věku, ve kterém Hannu v roce 2004 vyhrál první svět v Plzni.

Jak je na tom Alpo, je jen těžké se dohadovat. Nicméně po několik desetiletí platí, že Alpo je Alpo. Což znamená jediné – že Alpo je Alpo.

Létajícím Finům se postaví repre ve složení Pelc, Matyáš, Bartůněk, kterým bude jistě krýt záda junior Sedlář a další ostřílení borci, před kterými se koloběžkový svět klaní. Tedy zejména já a biomechanik repre Ing. Tlapa – úkolem podpůrného týmu je pak zejména klasické pozdržení létajících Finů v sauně za přítomnosti piva nejlépe až do ranního kuropění. Tato taktika se ostatně osvědčila v minulosti již několikrát.

Pokud jde o ženské pole, těžko říci. V tom se nikdo nevyzná, nicméně pokud někdo porazí českou repre, bude to na abdikaci českého šéftrenéra i jeho nutričních poradců.

Jak vše dopadne, se dozvíme od pátku do neděle. Eurosport letos pro kolizi s Tour de France MS bohužel nevysílá, a to ani na druhém kanálu, kde dochází ke kolizi s evropským majstršaftem v gorotkách.

Přejezd republiky

Klasický vrchol pro trýzniče těla a polykače kilometrů startuje tento pátek v Novohradských horách a zve na něj Pavel Štork.

"Ahoj Pavle, tak jsem se právě přihlásil na Přejezd. Ukázalo se, že pro mě představuje větší výzvu a naplnění, než Mistrovství světa v Estonsku". Tuto větu mi před čtrnácti dny napsal loňský vítěz Přejezdu Michal Veselský. Cítíte to taky? Ony vzrušující pocity lehkého tajemna, rozechvění, propojení i jakéhosi přejezdového ducha, který se zmocní každého, kdo se chystá na start. O čemž ostatně svědčí i doprovodná fotografie. Je to stále jen koloběžka  a mlácení nohou do asfaltu, ale Přejezd přináší přeci jenom víc. To víc pozná každý účastník a není třeba to pojmenovávat. Pro nezúčastněné to ani pojmenovat nejde. Nechme onoho tajemného ducha rozlétnout nad dálavu od jihu k severu a nezapomeňme si před tím namazat řiť. V dálavě číhají vlci.

 

Odkaz pro sledování účastníků on-line zde.

 

Pro zvýšení motivace průběžné výsledky SDK po dvou závodech zde.

 

Diskuse, fotky, komentáře v události na facebooku zde.

 

Informace - propozice zde.

 

Majle

1000 Miles Adventure, vrchol krosové koloběžkové sezony právě probíhá a na trati je letos opravdu hodně koloběžkářů bojujících jak na jižní tak i severní trase.

Při neúčasti mistra mistrů Marčána je letos adeptů na titul několik.

Sledovat závod online lze na WWW.1000miles.cz