6.12.2021

Sněhoběžka - ledoběžka - Kickspark. Jak na zimní koloběžkování.

Honza Vlášek Ledoběžky
Sněhoběžky, ledoběžky a vše, co se k danému tématu vztahuje, je obestřeno leckdy mlžným oparem nesmyslů, nedorozumění a mýtů. Jaké to jsou a jak je to s nimi doopravdy?

Další zimní sezona je tu a s ní přichází opět po roce čas na sněhoběžky a ledoběžky, naší velkou zálibu, kterou se nám daří poměrně slibně rozšiřovat mezi koloběžkáře všeho druhu.

Sněhoběžky, ledoběžky a vše, co se k danému tématu vztahuje, je obestřeno leckdy mlžným oparem nesmyslů, nedorozumění a mýtů. Jaké to jsou a jak je to s nimi doopravdy?

Sněhoběžka je na sníh, ledoběžka na led – potřebuju tedy dva stroje

Nepotřebujete. Jde o jedno jediné přibližovadlo z dílny otce Kickbiku Hannu Vierikka s názvem KICKSPARK MAX.

Hannu se kdysi nechal inspirovat tradičními finskými ledoběžkami, které se používají ve Skandinávii již od devatenáctého století. Zabalil je do trochu sportovnějšího hávu, přidal hliníkový rám, ocelové lyžiny a plastové nasazovací lyžičky. Toť vše.

Pokud tedy říkáme u nás v Čechách sněhoběžka, jdeme s Kicksparkem na sníh. Pokud ledoběžka, jdeme s ním na led. Ale v ruce máme pořád stejné přibližovadlo, tedy Kickspark.

Kus za Prahou - parádaKus za Prahou - paráda Led pod VranovemLed pod Vranovem

Úplně úvodem, pokud jste líní číst, jsme k této tématice loni stvořili velmi naučné video.

Když nejezdím na hory, nemá sněhoběžka smysl

Má. Sněhoběžka má oproti lyžím a běžkám obrovskou výhodu, že jezdit se dá už doslova na pár centimetrech sněhu, který nemusí být ani čistý. Kamínky, listí, tráva, nic z toho sněhoběžce nijak výrazně neublíží.

Na tvrdý upěchovaný sníh, ujetou silnici nebo lesní cestu, použijete ocelové lyžiny. Když je podklad o něco měkčí, nazujete na ocelové nože plastové 36mm lyžičky, když je podklad hlubší, zvolíte třeba 56mm lyžičky, ale nutné to nezbytně není. Projedete i s těmi slabšími.

Každopádně velmi dobře se dá jezdit od prvního sněhu kdekoliv, kde na lesních cestách leží pár centimetrů.

Pár centimetrů sněhu na lesní cestě bohatě stačíPár centimetrů sněhu na lesní cestě bohatě stačí

Se sněhoběžkou musím na upravované běžkařské tratě

Tak těm se raději vyhněte. Sněhoběžka do stopy nepatří, takže byste potřebovali široké tratě na skate. Navíc se budete motat mezi běžkaři Jelenova typu, kteří nejdou pro ránu holí daleko.

Raději vezměte sněhoběžku kamkoliv mimo hlavní davy lidí. Na lesní cesty a silničky, na větrem utmelené pláně. Na vodní nádrže, rybníky a řeky pokryté ledem. Tam poznáte zimu bez lidí. Bez davů běžkařů tísnících se o víkendu nad Bedřichovem. Tam poznáte zimu, jakou jste do té doby neměli možnost zažít.

Na sněhoběžce se nejde odrážet

Jde. Dokonce to jde i v obyčejných pohorách se vzorkem. Ideální je ovšem na boty nazout klasické nesmeky. A časem si třeba pořídíte atletické tretry – vozíme ty základní z Decathlonu za pár stovek. Jen je kupujte o pár čísel větší. Nejsou samozřejmě zateplené, takže budete potřebovat víc teplých ponožek. Případně lze tretry přetáhnout neoprenem určeným pro běžkařské boty taktéž z dekáče. Pak je vše opravdu v suchu a teple.

To není Finsko, ale Voděradské Bučiny v Ladově krajiTo není Finsko, ale Voděradské Bučiny v Ladově kraji

Sněhoběžka nejde zastavit

Jde a nejde. Při jízdě z kopce brzdíte nohou o zem nebo zastavujete smykem. Chce to jen trochu cviku.

Nebo máte ještě druhou možnost, a totiž pořídit k ledoběžce brzdu. Tu používají hlavně musheři, protože zastavit rozběhnutého psa se může občas opravdu hodit.

Brzda je nášlapná a po jejím zašlápnutí se zaryjí do sněhu ozubené bodáky, kterými zabrzdíte.

Kai Immonen a musherské pojetí sněhoběžkyKai Immonen a musherské pojetí sněhoběžky

Jak ale zapřáhnu psa?

Stejně jako na koloběžce nebo kole. Na sněhoběžku upevníte tykadlo, do něj vodítko a jedete.

Sněhoběžka je levnější alternativa klasických musherských saní. Ostatně z tohoto konceptu také vznikla. Jde tedy o jakýsi návrat k zimní musherské tradici.

Koukněte na musherské video od Fiňáků.

Na led potřebuji zase další speciální nože

Nepotřebujete. Opět můžete vyrazit s tím, co je v základním balení ledoběžky. A to i za tím nejlepším zimním zážitkem – černým ledem. Ostatně i zamrzlý Orlík jsme před časem absolvovali na klasických ocelových nožích, koukněte na video.

Pokud vás vše chytne, můžete časem pořídit 0,8mm silné nože určené právě pro pohyb na ledovém zrcadle. Ledoběžka s nimi lépe drží směr a dobrý ledoběžkář dokáže pak na hladkém ledě vytáhnout průměr vysoko nad 30 km/h. Nicméně nutnost to není.

Nechranice 2021Nechranice 2021

Na led se bojím, je to nebezpečné

Je a není. Stejně jako v jakémkoliv jiném sportu, je potřeba si něco přečíst, dostatečně se vybavit a teprve potom vyrazit. Kromě ledoběžky je tak určitě potřeba batoh, ve kterém musíte mít minimálně ještě jednou to samé oblečení, co máte na sobě, zabalené igelitovém pytli. Pak samozřejmě švédské vyprošťovací bodce a k nim ideálně ještě lano nebo házecí šňůru. Hodit se bude také něco teplého do žaludku a zapalovač na zapalování plynů unikajících z ledu. S tím je opravdu velká legrace.

Vyprošťovací bodce, povinná výbava ledoběžkářeVyprošťovací bodce, povinná výbava ledoběžkáře

Na první výpravy se ideálně k někomu přidejte. K nám nebo ke komunitě dálkových bruslařů - http://www.dalkovebrusleni.cz/ a přidružené FCB stránky a skupiny. Jezdit jde opravdu celou zimu.

Poněkud podrobněji se této tématice věnujeme v loňském bezpečnostním videu.

Stejně jako loni, kdo ví, že bude chtít na led, pište na sefredaktor@kolobezkovyportal.cz. Dáme si vás do databáze a až se bude něco dít, dáme vědět. Loni to neklaplo, protože podmínky nebyly nikdy 100% sichr, ale letos to snad bude lepší.

Nebo třeba zkusíte vyrazit na Bajkal jako my před dvěma lety?

Takže asi tak. Kdo nevyzkoušel, nepochopí. Kdo vyzkoušet chce, ozve se nám a sněhoběžku můžeme půjčit. Blbé je, že si ji pak budete hned chtít koupit, tak s tím raději počítejte…

A kde ji pořídit?

Buď u nás na Koloběžkovém portále.

Nebo u Kickbiku.

Nebo v každé kvalitní ledoběžkárně a sněhoběžkárně.