9.6.2016

Rozhovor s Tomášem "Hulkem" Fiedlerem - praktikujícím fyzioterapeutem a aktivním koloběžkářem

Vašek Liška Koloběžková školaRozhovory
PR článek
Na veletrhu se střídá u našeho stánku zajímavá sorta lidí, stále mluvíme o tom samém. Najednou tam stojí pan menší postavy, ale zdatný s dcerkou za krkem, že by si chtěl vyzkoušet koloběžku. Hodně se směje. Nahlas se směje - stejně jako dcerka. Zkouší všechny koloběžky. Už nevím, jak se ho "zbavit", tak se zeptám na jeho profesi. Fyzioterapeut.... Tím to vše začalo - Hulk vstupuje na scénu.

Tomáši, jsi fyzioterapeutem a nadšeným sportovcem. Kterými všemi sporty si prošel a procházíš i nyní?

Prošel jsem si toho hodně - fotbal, veslování, karate, ve škole basketbal, atletika, plavání, a pak začala éra silového trojboje. Nyní se věnuji posilování, koloběžce a badmintonu.

Fyzioterapie a sport má blízko k sobě. Jsi více fyzioterapeutem nebo sportovcem?

Vzhledem k tomu, že prací trávím vice času než sportem, tak více fyzioterapeutem.

Dokážeš si třeba během sportu racionálně uvědomit, že třeba daný pohyb už není dobrý pro Tvé tělo, či naopak si říkáš, takhle to je správně? 

Dá se říci, že na koloběžce si dobrý nebo špatný pohyb uvědomuji neustále, ale když jedu na plný pecky v závodě, tak tam už na to není čas.

Každý člen podpůrného týmu měl plno úkolůKaždý člen podpůrného týmu měl plno úkolů

Každému člověku vyhovuje jiný přístup. Co by měl dobrý fyzioterapeut umět? 

Základ je udělat diagnostiku pohybové aparátu - zjistit, které svaly posílit, které protáhnout, odstranit špatné pohybové stereotypy, celkově vrátit tělo do rovnováhy.

Co Tebe přivedlo k fyzioterapii? Pozorovals na sobě, že máš nějaké “léčitelské” schopnosti. Případně jaké jsou Tvé přednosti?

Věnoval jsem se posilování a chtěl jsem více proniknout do cvičení i po zdravotní stránce. A přednosti? Asi to, že pořád aktivně sportuji a sám už jsem měl také plno problémů s pohybovým aparatem. Díky tomu se dokáži lépe vžít do pocitů lidí, kteří za mnou přicházejí.

Jak ses ke koloběžkám vlastně dostal? Přece jenom těžký atlet skočí po hlavě do vytrvalostního sportu plného závodníků úplně jiné váhové kategorie?

Na to je jednoduchá odpověď. Byl jsem na výstavě FOR BIKES a dal jsem se tam do řeči s Vaškem Liškou. Mluvili jsme o tom, jak chtějí ujet Tour de France (TdF) na koloběžkách. Nějak jsme se dostali k tomu, co dělám. Vašek se mě zeptal, jestli nechci jet s nimi a tím to všechno začalo.

Tomáš před Paris-RoubaixTomáš před Paris-Roubaix

Co Tě přesvědčilo, abys absolvoval část léta ve Francii jako fyzioterapeut a “holka pro všechno” na TdF?

 Prostě jsem se rozhodl, že jim pomůžu k dosažení jejich cíle a zároveň se podívám na tu mašinérii kolem TdF. Překvapilo mě, že to kluci ujeli v podmínkách, v kterých byste to jet nechtěli. Regenerovat po každé etapě ve stanu není žádný med. Takhle to vydržet tři neděle, to je pořádný výkon.

A kdy ses rozhodl Ty sám, že bys zkusil na koloběžkách závodit?

Kluci z Ultimy řekli, že to musím zkusit. Bylo to po Tour, tak jsem to v nadcházející sezóně zkusil. No, a už v tom jedu. 

Co Tě motivuje objíždět Rollo ligu a jiné závody? A co Tě na nich baví?

Porážet hubenější soupeře, protože mám skoro metrák, tak mi to udělá radost pokaždý. Jinak je to velká zábava, člověk se potká s kamarády, po závodě pokecá - prostě je to příjemné setkání s fajn lidmi.

To mu bylo ještě do smíchuTo mu bylo ještě do smíchu

Jak trénuješ na závody? Hodně lidí preferuje dlouhé tréninky a polykání kilometrů. Ty to máš však jinak, viď? 

Moje celosezónní příprava se skládá z posilovny, a potom z posilovny. Protože jsem se věnoval silovým sportům, tak bez toho nemůžu být. Jezdím hluboké těžké dřepy, mrtvé tahy atd.. A až je teplo, začnu jezdit na koloběžce. K tomu chodím celoročně jednou týdně hrát badminton kvůli rychlosti a dynamice.

Co bys v tréninku měl zavést, ale nějak to časově nezvládáš?

Celkově najezdit více kilometrů.

V poslední době se objevuje plno lidí, kteří koloběžku doporučují, aniž by na ní jezdili. Ty jsi aktivní koloběžkář a praktikující fyzioterapeut. Jak to je tedy doopravdy se zdravotními aspekty jízdy na koloběžce?

Na koloběžce je úžasné zapojení téměř celého těla. Velký rozsah pohybu dolnich končetin, výborně člověk procvičí spodní část zad i břišní svaly.

Je něco, na co by si měli začátečníci dávat pozor, aby jízda na koloběžce opravdu pomáhala a nebylo tomu naopak?

Dávat si pozor na techniku, aby se při jízdě nekroutili. Začít pozvolna a postupně přidávat.

Tome, díky za rozhovor

K čemu je dobrá jízda na koloběžce?

Zajímavé informace můžete nalézt na portále www.kolobezkazdravypohyb.cz. Podívejte se na krátké ale výstižné video, v kterém Tomáš vystupuje:

http://www.kolobezkazdravypohyb.cz