11.3.2017

Pražské klasiky, díl I. - Klasika Davelská

Honza Vlášek Tipy na výlety
První díl klasických pražských výletů nás zavede z Prahy podél Vltavy směr Davle a zpět podél Berounky. Vskutku gurmánský zážitek...

Davelská klasika je výlet, při kterém využijete obě hlavní paražské cyklostezky A1 a A2 a k tomu ještě silnice s malým provozem za městem. Připravte se na pěkných 70km okolo Vltavy a Berounky. Uvidíte ovšem i Sázavu.

Klasicky výlet začínáme v Braníku, kde je v ulici U Kempinku parkoviště. Vyrazit lze ovšem odkudkoliv z Prahy, sjet k Vltavě a pálit to po ádvojce ven z města.

Jedeme tedy po rovině po cyklostezce až do Vraného nad Vltavou. Většina z vás tuto cestu zná jako své boty a není ji tedy třeba nijak zvlášť popisovat. Parádní asfalt, občas vítr do zad, občas proťák. No a v sezoně poměrně dost lidí, což lze eliminovat tím, že třeba první část výletu pojedete po druhém břehu a Vltavu přejedete až v Lahovicích na závěsné lávce pod Radotínským mostem.

Poslední záhyb řeky před koncem stezkyPoslední záhyb řeky před koncem stezky

Ve Vraném se na dalších 40km rozloučíme s rovinou a začínáme stoupat na pověstné Zvole, tréninkový kopec mnoha koloběžkových mistrů světa. Tady již za silničního provozu. Aut tu ovšem stejně moc nepotkáte. Čtyřkilometrový stoupák končí u kostelíka ve Zvoli, a pokud je Vám mdlo, hned za kostelem je pěkná hospůdka, kde lze svlažit hrdlo nebo naplnit žaludek.

U kostelíka na Zvoli - Tour Čechy 2013U kostelíka na Zvoli - Tour Čechy 2013

Za zvolským rybníkem zahýbáme vpravo a po 300 metrech zase vlevo směr  Okrouhlo. V klesání do Okrouhla vás bude čekat nepříjemná šikana, která krásně vyhazuje do protisměru. Kdo ji přežije, postupuje dále sjezdem až do Zahořan a pak táhlým stoupákem směrem na Jílové u Prahy. Cestu lemuje chatová osada a některé chaty jsou opravdu krásnou vzpomínkou na architekturu socialistické chatařské minulosti.

Do Jílového ovšem nedojedeme. Na téčkové křižovatce na vrcholu kopce totiž odbočujeme vpravo a čeká nás snad 7km dlouhý sjezd do Davle k soutoku Vltavy a Sázavy. Podél cesty se pasou krávy a koně – jako bychom nebyli pouhých dvacet kilometrů za Prahou.

Před sjezdem do DavlePřed sjezdem do Davle

V Davli si obligátně vyfotíme na mostě soutok a pak navštívíme cukrárnu na pravé straně náměstí. Doporučuji zázvorovou limonádu a kokosku. Bude třeba, protože hned za rohem začínáme stoupat na Sloup. Stoupání je to klikaté a k pozornosti zde doporučuji dvě místa. Nejprve úplně dole řeckou (!!!) restauraci Thesalloniki. Trochu pěst na oko, ale můžete zkusit, jestli nemají třeba tzatziki. No a pak v asi třetí serpentýně dům ve svahu, který je kompletně pokrytý plachtami. Pod nimi je jistě schovaný nějaký poklad, nebo alespoň bordel všeho druhu.

A takto to vypadá v davelské cukrošce:

Sloup sám o sobě by nebyl ničím zajímavý, kdyby zde Michal Tobiášek nepozorovaně, ba až skrytě, nevyráběl musherské speciály Doxtor. Než se vydáte na cestu, ozvěte se mu a třeba vám svá kouzla ukáže. Silnice se dále vlní směrem na Bojanovice a Bratřínov, kde uhýbáme na Čisovice. Odtud pak větrnou rovinou přes dálnici do Řitky.

Tady se nám cesta může rozdvojit. Ti, kdo chtějí ujet o něco více, se mohou dát vlevo a přes Řevničák spadnout k Berounce do Řevnic. Krásný sjezd je ovšem i směrem vpravo přes Černolice do Všenor. Tady jsme na cyklostezce číslo 3. Vezmeme to přes krásný železniční most přes Berounku a ve sjezdu do Mokrops pak v zatáčce věnujeme pozornost nejlepší restauraci na cestě. Je to opravdový klenot, který je ovšem hodně skrytý a objeví ho jen ti největší gurmáni. Grill and Fish Mlejn v Mokropsech jsem objevil náhodou. Místní kuchař s nekonečnými vousy vám padne hned do oka a vaří opravdu neskutečně. Pokud budou na lístku žebra tři dny nakládaná a dva dny pečená při mírné teplotě, volte právě je. Jinak ovšem neprohloupíte žádným jídlem z nabídky: http://grillfish.cz.

Železničák přes BerounkuŽelezničák přes Berounku

S narvaným žaludkem jedeme do Černošic, kde nás u železničního nádraží čeká cukrárna na doražení. Taktéž doporučuji nevynechat.

No a zbytek cesty podél vody po ájedničce buď opět přes Radotínský most, nebo přes Zbraslav nebo třeba přes Baranďák zpět k autu.

Černošická cukroškaČernošická cukroška

To byla tedy první pražská klasika. Pokud máte nějaký svůj tajný tip, určitě dejte vědět. A nemusí být jen z Prahy. Postupně budeme spouštět klasiky i z jiných koutů Čech, Moravy, Slezska i třeba Somálska nebo Ugandy Urumbi.

Sportu zdar a šťastnou cestu…

Zde mapka výletu s trochou zajížďky přes Mníšek: