16.6.2016

Na koloběžku se psem - 4.díl "Užijte si delší vyjížďku se psem"

Šimon Cipro MushingPsi a jejich trénink
PR článek
Chystáte se na delší vyjížďku na kolobce s vaším hafanem? Plánujete celodenní výlet?Tak právě pro vás jsme připravili několik tipů, jak se vyhnout nejčastějším chybám, ke kterým při delších jízdách dochází.

Dostatečná hydratace je alfa a omega úspěchu

Napájení psů nepodceňujte a nespoléhejte se na to, že se pes napije sám. Názor, že si psi dokáží sami určit, kolik potřebují vody, není správný. Hafanům proto před závodem, tréninkem nebo dlouhou cestou autem v teplém počasí připravte chutný drink, který do dna vypijí. Pes by měl před intenzivní zátěží vypít 15 až 20 ml tekutin na 1 kg své hmotnosti. To znamená, že 30 kg pes vypije zhruba 500 ml tekutin.

Kdy psa napájet?

Obecně platí, že zmíněné množství tekutin by měl pes dostat zhruba tři hodiny před začátkem výkonu. Před velmi dlouhými běhy (přes 20 km) je dobré přidat ještě jednu dávku zhruba 24 hodin před startem, aby byla hydratace opravdu 100%. Vodu musíte ochutit nějakou dobrotou, aby ji pes vypil až do dna. Fantazii a kreativině se meze nekladou. Některým psům stačí rozmočit pár granulí, někteří potřebují lžíci masové konzervy a někteří se nechají rozmazlovat masovým vývarem. Na každého psa platí něco jiného. Vyzkoušejte si už doma, co funguje na toho vašeho.

Pozor na přehřátí

Přehřátý pes je strašák pro každého pejskaře. Nejde totiž zdaleka jen o výkon v závodě nebo tréninku, ale hlavně o zdraví našich hafanů. K přehřátí snadněji dojde při vysoké vlhkosti vzduchu. Nepodceňujte ale ani teploty okolo 15 stupňů, ve kterých se pes také může přehřát, ačkoliv pro vás je počasí příjemné. Přehřátí se můžete vyhnout, budete-li psa dostatečně napájet a pravidelně ochlazovat.

Kromě napájení před výkonem je u dlouhých běhů nutné napájet každé i 2–3 hodiny i během výkonu.

Nebojte se psa chladit. Přibalte do baťohu alespoň litr vody, kterou můžete použít na ochlazení psa. Navlhčete mu nejdříve nohy, pak hrudník a nakonec hlavu.

Na přímém slunci zpomalte a častěji zastavujte. Ve stínu vám to pes vrátí a ztrátu doženete.

Zastavte vždy, když na trati potkáte potůček nebo jezírko a nechte psa napít a ochladit tlapky. Nebojte se ani pustit psa do vody celého.

Pro psa je možnost takového ochlazení ve studené vodě mnohem cennější než miska s vodou na občerstvovačce a přidá mu mnoho energie do následujích kilometrů. Krátká zastávka u vody vám tak zabere maximálně 30 vteřin, ale na konci vám může přidat mnoho minut k dobru.

Vezmete-li psa na vycházku, na závod, kamkoliv, je dobré dbát na jeho pitný režimVezmete-li psa na vycházku, na závod, kamkoliv, je dobré dbát na jeho pitný režim

Péče o tlapky

Jeden z nejlepších českých závodníků se psy Radek Havrda říká: “Péče o tlapky je pro mě to nejtěžší na dlouhých tratích. Zabere to spoustu času a rozhoduje to o úspěchu.” Tlapky jsou výzva i pro všechny milovníky dlouhých běhů se psem, obzvlášť pokud často běžíte po asfaltu nebo jiném tvrdém a ostrém povrchu. Ten není pro psí tlapky sice ideální, ale při správné péči nepředstavuje větší problém.

Botičky by neměly chybět ve výbavě žádného pejskaře

Psí tlapky je možné chránit botičkou. V naprosté většině případů nemá smysl oblékat botičky preventivně na zdravou packu. Je ale důležité mít s sebou vždy čtyři botičky, abyste dokázali zasáhnout v těchto situacích:

  • Pes měl v poslední době před závodem zraněnou tlapku – oblečte botičku na celý závod nebo packu častěji kontrolujte a použijte botičku při sebemenším náznaku problémů.
  • Část trati jde po velmi ostrém povrchu – použijte botičku jen na tuto část trati.
  • Pes začne během výkonu kulhat, napadat nebo odlehčovat nohu nebo se mu změní pohyb, na který jste zvyklí. Sebemenší změna v pohybu značí, že něco není v pořádku. Počínající zranění tlapky může být jednou z příčin, ale nemusí být na první pohled vidět. Tlapka může být poškozená mezi prsty nebo může být jenom “ochozená”. V takovém případě není vidět žádná krev, ale psa to může bolet. To je ta pravá chvíle, kdy musíte zasáhnout a obléct psovi botičku, abyste mu ulevili a předešli vážnějšímu zranění.
Odolná botička pro vašeho čtyřnohého parťákaOdolná botička pro vašeho čtyřnohého parťáka

Jak vybrat správnou botičku?

Při výběru botičky myslete na to, že psí tlapka se při každém kroku otevírá jako vějíř. Botička tak musí být dostatečně prostorná, aby nebránila tlapce ve volném pohybu. Psi jsou od narození navyklí na přímý kontakt s terénem. Čím jemnější je proto materiál botičky, tím snažší je to pro psy. V praxi to znamená najít kompromis mezi materiálem, který něco vydrží a zárovneň není příliš hrubý, aby byl psům nepohodlný.

Pozor si dejte na botičky s gumovou podrážkou nebo jinak zpevněné a nepoddajné botičky. Vypadají na první pohled lákavě, ale nerespektují fyziologickou funkci psí tlapky (viz výše) a napáchají víc škody než užitku!

Mastička na psí tlapky, který urychlí regeneraci poškozené tkáněMastička na psí tlapky, který urychlí regeneraci poškozené tkáně

Co dělat s tlapkami po dlouhém dni?

Večer namažte psovi tlapky speciální mastí na psí tlapky nebo v nouzi použijte čistou bílou vazelínu z lékárny. Na namazanou tlapku dejte psovi čistou botičku a nechte několik hodin nebo i přes noc působit. Pokud si pes na botičky ještě nezvykl, udělejte to jednoduše a použijte alespoň mast. Chvíli ho potom hlídejte, aby si ji hned všechnu neslízal. Ošetřením tlapek po závodě urychlíte regeneraci. Všichni vrcholoví musheři tak postupují prakticky po každém tréninku a závodě.

Vypadá to na první pohled složitě? Nebojte, není. Brzy zjistíte, že žádný z těchto tipů vám nezabere víc než pár minut a nestojí ani velké peníze. Vám ale zlepší výkon a vašemu psímu parťákovi hodně uleví. Spokojenost celého vašeho týmu je přece to nejdůležitější.