3.10.2023

Na koloběžce k Annapurnám

Tomáš Hájek Expedice
Tomáš Hájek na koloběžce k Annapurnám...

Ahoj Honzo, sedím v nejlepším koktejlovým baru v Pokhaře, mám vše, co jsem chtěl odjeto a na oslavu piju Hemingwayovo Daiquiri, takže to budeš mít drahý:)))).

Tomáši, co tě to napadlo?

Do Nepálu na treky jezdím od roku 2004/2005, aktuálně jsem zde po páté. Hory byly mým velkým koníčkem ještě v době, kdy jsem nepropadl běžkám a koloběhu.

Mám samozřejmě rád hory a chození, ale vždycky mne v určitý fázi štvalo, že to neodsejpá a cca před 7 lety, když jsem trek kolem Annapuren šel podruhý, mne to došlo, vždyť by se dalo půlka času uspořit tím, že se sklouznu na stupátku:)))). Definitivně mne přesvědčil Marek Jelínek, který to s plnou polní dotáhl až cca do 3700mnm do Mannangu v roce 2018.

Pak už jsem v tom měl poměrně jasno, do Mannangu to jde a pak už to dorvu - a začal průzkum, posháněl jsem si dobrý mapy a ptal se kamarádů, jak se změnila trasa a zázemí posledních cca 1700 výškových metrů.

Odpovědi byly naštěstí všechny zhruba totožné: “Jseš magor, ale jde to mimo cca posledních 5 km a musíš mít štěstí na počasí.”

Takže vlastně vše bylo zhruba dané, to že rád vymýšlím a realizuju zdánlivě naprostý absurdity je fakt (koneckonců to má v českém koloběhu dobrou tradici, ale o tom něco budeš vědět:)))), tedy šlo jen o dobrý timing.

Jaký byl plán výletu?

Plánem jako vždy bylo víceméně udělat rychlovýlet, využít zkušeností z předchozích peších treků a naplánovat to tak dokonale, že nebude prostor pro jakoukoli chybu a max za 14 dní budu doma. Zpočátku jsme doma pracovali s variantou, že to dáme s mým starším synem Matějem, ale ve finále mu do toho vskočila škola a florbal, takže jsem v tom byl sám. 

Výstup a sestup jsem měl naplánovaný na 6 dní, což je zhruba půlka toho, co se doporučuje běžnému turistovi, a nebýt drobných komplikací, dalo se to stihnout. Nicméně jel sem to na totální jistotu, takže jsem radši den přidal na aklimatizaci, první příznaky AMS zmizeli a musím přiznat, že takhle dobře jsem se nad 5000 mnm ještě necítil, takže to určitě bylo dobré rozhodnutí.

 Je to skluzné?

Skluznost trasy je samozřejmě relativní pojem, troufám si tvrdit, že Annapurna trek je rozhodne skluznější než 1000 miles. Já osobně jsem do Mannangu 3700mnm jel cca 70 procent, do Thorung Pedi (4500 mnm) 50 procent a na posledních 5 km v nadmořské výšce kolem 5000 mnm jsem se sklouznul cca 1,5 km, takže ano skluzné je to víc než dost:))))

Co musi clovek pro takovej vylet udelat? Povoleni, viza, letenky a tak

Technická příprava projektu byla jednoduchá, letenky za rozumnou cenu, konzultace s Milošem, jestli vzít mačky nebo plavky. Odkontrolovat 29ra, který od jara stál v kůlně, zvolit výšku nášlapu a obutí (nakonec vcelku šťastně volím 29/27,5, vepředu hrubý vzorek, vzadu trekingovy plášť), záměrně jsem nízko na nášlapu, abych si nezničil nohy před sjezdem a mohl to dojet. Nijak speciálně už roky netrénuju, takže pouze týden před odletem absolvuji rodinou dovolenou, kde chodíme v průměru 25 km denně. Kvůli časovému pressu a nepřesnému článku na Idnesu řeším organizaci projektu s nepálskou agenturou, a tak vše běží jako na drátkách, po příletu mám hotové povolení a do 24 hodin jsem na začátku treku.

Víza se v Nepálu zařizují po příletu na letišti.

Mají tam Rohozec?

Rohozec bohužel v Nepálu nemají a nešlo ho ani převézt, neb v krabici u koloběžky, kde jsem měl ještě nějaký váhový prostor, by mohlo kvůli tlaku dojít k explozi plechovek a zpoždění doručení koloběžky, což jsem nechtěl riskovat:))))

Měl jsi nějakou slabší chvilku?

Slabší chvilku jsem si vybral kolem 4000 mnm, kdy se o mně naštěstí neúspěšně pokoušela horská nemoc a pak při dvou pádech, kdy sem se před dojezdem už nesoustředil, nicméně to vždy dopadlo dobře:)))

P.S.

Jinak odjeto na 29er plus krabicová vidle, zbytek upraveno na mou tonáž, ráfky DT Swiss, pláště Continental, brzdy Deore…