3.4.2017

Koloběžkový FOR BIKES nepřinesl žádné převratné novinky

Honza Vlášek Různé
Tradiční jarní veletrh FOR BIKES je za námi. Na rozdíl od loňského roku však nepřinesl žádné převratné koloběžkové novinky.

Přestože před vstupem do veletržního areálu v Letňanech jezdily již tradičně desítky koloběžek všech možných a nemožných výrobců, nepřinesl letošní FOR BIKES z koloběžkového hlediska v podstatě nic nového. Ve srovnání s loňským rokem, jako by se zastavil čas.

YEDOO

Pokud to vezmeme popořadě od vstupu, tradičně hned u brány jste mohli potkat YEDOO. YEDOO loni představily hliníkovou kolekci Alloy, která se ukázala v průběhu roku jako výborná. V trendu pokračují v Jedůčkách i nadále. Letos se podle slov konstruktéra Kuby Bostla chtějí soustředit hlavně na optimalizaci koloběžek tak říkajíc na míru každému zákazníkovi. Podle výšky, váhy a stylu jízdy by chtěli v YEDOO každému umět nastavit stroj podle jeho proporcí a přání.

Vytuněný Yedoo Wolfer na karbonuVytuněný Yedoo Wolfer na karbonu

Jedna novinka se přeci jen objevila, a totiž dětská YEDOO Friday. Vychází z konceptu dospělé Friday a vypadá to na opravdu pěkný a lehký dětský stroj. K dispozici by mohl být na podzim 2017.

Koncept dětské YEDOO FridayKoncept dětské YEDOO Friday

KICKBIKE

Kickbike vystavuje tradičně hned vedle YEDOO a letos to bylo hlavně o projektu stého Gira na koloběžce, které startuje za necelý měsíc. U stánku se, jak to bývá zvykem, točila kompletní koloběžkářská komunita a kafíčko teklo proudem.

Stánek Kickbiku byl věnovaný stému GiruStánek Kickbiku byl věnovaný stému Giru

Jinak u Kickbiku nic nového pod sluncem. Kromě e-Cruise, tedy elektrické koloběžky, která jezdila venku, ale která je vlastně již starou novinkou, se na vylepšení řady a barev stále čeká. Snad tedy příští rok.

U Kickbiku se pravidelně točí známa jména - zde olympijský vítěz z Londýna David SvobodaU Kickbiku se pravidelně točí známa jména - zde olympijský vítěz z Londýna David Svoboda

Velorama

Naproti přes halu se usídlil Láďa Bláha a jeho Velorama. Kromě skládaček všeho druhu tu Láďa měl hlavně expedičně ověšené koloběžky Mibo a Morxes. Novinkou by mohlo být skládací gétéčko, které Láďa testuje na vlastní kůži – k dispozici prý v červnu 2017, pokud se dobře pamatuji.

Skládací král Láďa BláhaSkládací král Láďa Bláha

Jinak pod hlavičkou Microadventures.cz Láďa předvedl spousty bikepackingových vychytávek na koloběžky pro ovešovače všeho druhu.

... a složené Mibo GT... a složené Mibo GT

CRUSSIS

O halu vedle vystavoval tradičně ve společné expozici koloběžek a elektrokol CRUSSIS. Ani u CRUSSIS nic nového pod sluncem, ale podle slov Jakuba Danačíka se novinky chystají. Měly by být představeny v srpnu na Eurobiku.

Zatím tak CRUSSIS předvedl oblečení laděné k designu jednotlivých koloběžek.

Kolekce oblečení CRUSSISKolekce oblečení CRUSSIS

Novinkou u CRUSSIS jsou ovšem elektrické koloběžky Citybug a Jdbug, pro které se CRUSSIS stal výhradním dovozcem pro ČR a okolí. Nahradit by měly v Praze zakázané Segwaye, na jejichž principu dražší modely Citybug fungují, neboť jsou ovládány gyroskopem. Druhou variantou je klasické ovládání plynu na řídítkách. Cena této legrace se pohybuje od 8.000,- Kč do 22.000,- Kč v závislosti na výkonu koloběžky.

Elektrické stroje Citybug a JdbugElektrické stroje Citybug a Jdbug

KOSTKA

Také u Kostky nic moc nového pod sluncem. Novinkou je koloběžka typu FAT po vzoru Kickbike FAT MAX tedy s koly na tlustých 4.0 pneumatikách. Použití asi zejména pro půjčovny, protože stroj je o nějaké dvě a půl kila těžší než FAT MAX od Kickbiku a na tom se také moc do kopce nesvezete…

Po představení loňských nových barev a karbonové speciálky tedy i zde ticho po pěšině.

Morxes

A ještě závěrem nesmíme zapomenout na Morxes. Břéťa Krhut mi jako novinku ukázal nový koncept Imoly 28x28. Na výstavě byla v upgradované verzi s karbonovými komponenty. V základu by měla být s hliníkovou vidlicí.

Jinak Morxes bude jistě těžit z projektu Microadventures, protože koloběžky na bikepacking umí ověsit skutečně parádně.

Morxes ImolaMorxes Imola Imola sází na zadní véčkaImola sází na zadní véčka

Závěrem

Závěrem tedy můžeme shrnout, co jsme předeslali úvodem. Žádné převratné novinky a koncepty se v koloběžkovém světě nekonají. Skoro jako by vše již bylo vymyšleno. Nechme se překvapit, co přinese sezona 2018, snad to bude lepší…