1.3.2021

Koloběh - to nejlepší z běhu a koloběhu

Yedoo ZačátečníciKoloběžkový trénink
Nejedna studie ukazuje, že pro vaše zdraví je nejlepší, když se věnujete pravidelnému pohybu na čerstvém vzduchu. Pokud vás chůze nudí a hledáte pro sebe jiný sport, koloběžka může být to pravé...

Michalem Kulkou, absolventem FTVS, trenérem běhu, koloběhu a osobním koučem, jsme se podrobněji podívali na přínosy i úskalí nejčastějších venkovních individuálních sportů – běhu, cyklistiky a také koloběhu. 

Běh je krásná disciplína, ale není pro každého

Na první pohled vypadá běh jako ten nejsnazší způsob, jak uvést tělo do pohybu. Kromě kvalitních bot a oblečení už potřebujete jen vlastní odhodlání. Je to ale skutečně tak?

 „Začít rovnou s během, pokud nemáte alespoň trochu fyzičku, je jako zrychlit z nuly na sto. Běh je krásná disciplína, ale zpočátku velice náročná. Než v kuse uběhnete 2 kilometry, chvíli to potrvá,“ říká Michal. „Překážkou může být i nadváha. Při běhu totiž dopadáte na chodidla silou odpovídající až čtyřnásobku váhy vašeho těla a klouby a vazy se lehce přetíží. Také plíce a kardiovaskulární systém dostávají zpočátku, než přivyknou zátěži, pořádně zabrat. Proto je lepší začít chůzí a tu prokládat postupně se prodlužujícími běžeckými intervaly.“

Na začátek je určitě vhodné zaplatit si několik lekcí, abyste měli správnou techniku a předešli tak klasickým běžeckým zraněním. Běžecké skupinky i tréninky dnes najdete skoro všude.

Výhodou běhu je, že se jedná o intenzivní časově nenáročný pohyb s velkým výdejem energie – pro získání a udržení kondice stačí 30 minut 3x týdně. 

Jízda na kole to je klasika

Obrovský boom cyklistiky nezažíváme jen u nás, ale všude ve světě. Ostatně už John F. Kennedy prohlásil, že prostému potěšení z jízdy na kole se nic nevyrovná. Jízda na kole vám přinese nezaměnitelný pocit lehkosti a svobody. Je to také výborný dopravní prostředek šetřící životní prostředí.

Bohužel je také pravda, že kolo, pokud na něm chcete jezdit intenzivně, může prohlubovat svalové dysbalance způsobené sedavým způsobem života.

„Při jízdě na kole je aktivní především dolní polovina těla, od pupíku nahoru se téměř nehýbete. Obzvláště sportovní cyklistika, kdy se jezdí ve velkém předklonu, přetěžuje svaly v oblasti krku a šíje. Napnuté svaly, držící hlavu a ramena po dlouho dobu ve stejné poloze, mají tendenci se zkracovat a tuhnout,“ doplňuje Michal Kulka. „Určitě je tedy vhodné přibrat k jízdě na kole vhodné kompenzační cvičení zaměřené na horní polovinu těla a celkové protažení.“ 

Jízda na koloběžce si vzala to lepší z obou disciplín

Už jen podle názvu poznáte, že koloběh je něco mezi jízdou na kole a během. Z běhu i z kola si tato aktivita vzala to lepší – z kola lehkost, rychlost a delší vzdálenosti, z běhu pak vyšší intenzitu a zapojení celého těla – od špiček chodidel přes lýtka, stehna, hýždě, břicho, záda, až po ruce, ramena a hlavu.

„Koloběžka je úžasná v tom, že při správné technice do pohybu zapojuje: špičku chodidla, které říkáme živá část těla a která je přes všechny ty kůstky, co jsou v ní, navázaná na všechny důležité části těla. Dolní končetiny – od lýtka až po pánevní dno. Při zákopu si protahujete stehenní sval, bedra a posilujete hýždě. Během střídání nohou se tělo dostává do tzv. nestabilní pozice, při které se aktivuje hluboký stabilizační systém. Čím více koleno odrazové nohy zvedáte, tím více aktivujete stabilizační systém, který propojuje svaly zádové, břišní, pánevního dna a bránici. Také ruce, ramena a trapézy jsou do jízdy na koloběžce zapojené, a to díky přenášení váhy zepředu dozadu,“ vyjmenovává benefity koloběhu Michal Kulka.

„Další výhodou je, že se odrážíte pouze polovinou své váhy, a šetříte tak chodidla a klouby. Koloběžka je proto vhodná i pro lidi s nadváhou a ty, co mají problémy s koleny, bedry apod.,“ doplňuje.

Koloběžka také přeje hubnutí, nejsnáze na ní totiž udržíte tepovou frekvenci v hladině, která je pro spalování tuků ideální. 

Stejně jako u běhu se vyplatí absolvovat pár prvních hodin s trenérem, který vás do správné techniky jízdy na koloběžce.

Nevíte jako vybrat koloběžku? Mrkněte na Průvodce výběrem koloběžky do Yedoo.