12.8.2019

Kdo je Adriaan Ringoir, zřejmě nejlepší současný koloběžkář planety?

Honza Vlášek Jak na závody?Rozhovory
Holanďan Adriaan Ringoir vyhrál v posledních letech téměř vše, co se dalo. Jaké je tajemství jeho úspěchu?

Takže možná na začátek, kdo jsi?

Ahoj, jsem Adriaan Ringoir a jsem z Krimpen aan den Ijssel, vesničky kousek od Rotterdamu ležící v rovinatých polderech Holandska.

Jak a kdy ses dostal ke koloběžkám? A samozřejmě proč?

Někdy před pěti lety mě pozvala Wenda Zuidam, abych si vyzkoušel koloběžku. Od prvního tréninku jsem se stal na koloběžce závislým a nemohu s tím přestat.

Měl jsi tedy nějaké sportovní zázemí? Je koloběžka Tvůj jediný sport, nebo doplňkový, nebo jak to je?

V mých mladších letech jsem hrál Korfball, který je tady v Nizozemí hodně populární. Hodně jsem jezdil na kole, běhal (maximálně do vzdálenosti půlmaratonu), hodně jsem také chodil (třeba čtyřdenní pochod Nijmegen), ale nikdy jsem v těchto sportech nezávodil. Můj táta mi jednou řekl: „Dokud děláš venku něco, co tě unaví, máš to prostě rád.“ A myslím, že měl pravdu!

Teď jsou koloběžky mým jediným sportem.

Adriaan na čele balíku v RačicíchAdriaan na čele balíku v Račicích

Na mezinárodní scéně jsi vyhrál v posledních dvou letech téměř vše. Jaké je Tvoje tréninkové tajemství? Jak často trénuješ? Možná děláš i něco jiného, než že jen jezdíš na koloběžce, že ano?

Tréninkové tajemství je bavit se tím. OK, nemám rád trénink sprintu, ale většinu času, kdy trénuji, si prostě jen užívám jízdu. Trénink není jen o tom najezdit co nejvíc. Nejvíce se člověk zlepšuje různými typy tréninků. Vytrvalostní tréninky často absolvuji na kole. A pro závody je samozřejmě hodně důležité mít silný střed těla.

Cítíš se lépe na rovině, nebo ti to jde také v kopcích?

Opravdový kopec jsem jel jen v Salzburgu (Climb the Goas). Kromě něj jen mosty v okolí mého domova. Takže rovinu mám samozřejmě radši. Když přijde na jízdu v protivětru nebo v dešti, stávám se silnějším a silnějším.

Co Tvá koloběžka. Na čem jezdíš a kolik váží?

Mám rám Trazcer. Je měkčí než Kickbike a měl hrozně malou světlost, takže jsem musel přidat kroužek pod hlavovku. Pokud jde o váhu, nikdy jsem koloběžku nevážil. Nicméně by to měl být jeden z nejlehčích hliníkových rámů, který si můžete pořídit.

 Nepřemýšlíš o přechodu na karbon?

Přemýšlení je už za mnou. Peter Groeneweld (známý také jako PG) už jeden rám pro mě staví.

Adriaan a jeho TraczerAdriaan a jeho Traczer

Jaká je podle Tebe současná úroveň mezinárodních soutěží? A jak je to v Holandsku?

Úroveň je podle mě hodně vysoká, ale okruh těch nejlepších je opravdu malý. Jsem rád, že se objevil Lev jako nový soupeř. Čím více top závodníků bude, tím vyšší bude úroveň závodů.

V Holandsku jsou nyní jen dva závodníci, kteří jsou schopni jezdit s mezinárodní špičkou, Patrick Olthof (hodně silný junior) a já. Nicméně doufám, že další se brzy přidají.

Zpět k Mistrovství Evropy. Jaké byly Tvoje plány pro sprinty a kritérium?

Na sprint jsem původně vůbec nemyslel a dokonce jsem přemýšlel, že ho vynechám. Ale poté, kdy jsem zjistil, že je 850 m dlouhý, uvědomil jsem si, že bych mohl mít šanci. Takže jsem začal zjišťovat, čeho bych mohl být schopen. A jak víš, šlo to docela dobře!

Kritérium se vyvíjelo, jak jsem předpokládal. Taktický závod, který nikdo nechtěl tahat. Takže hodně vyčkávání a prostě jdi si pro to v posledním kilometru. Tak jsem šel. Na poslední čtyřstovce jsem si sáhnul opravu hluboko, ale stačilo to!

 A co dlouhý závod? Jaký byl? Když se ohlédneš, udělal bys v něm něco jinak?

Tady jsem sebe sama zklamal. Chtěl jsem jet opravdu rychle, ale vydržel jsem to jen na nějaký pětadvacátý kilometr a pak jsem zkolaboval. Nezbyla ve mně žádná další energie, nemohl jsem pít dost, abych se uchladil. V ten okamžik Lev a Tomáš zaútočili a udělali to přesně tak, jak jsem chtěl já. Opravdu hodně cením, jak to udělali. Mohl bych najít hodně důvodů, proč jsem nebyl schopen držet s nimi krok, ale to nechci. Prostě jsem nebyl dost silný!

Vítězství na loňském MS v HolandskuVítězství na loňském MS v Holandsku

 Jaké máš plány do budoucna?

Ehm, musím se zamyslet nad novým plánem. Nejbližší věci nejdříve. Dovolená. A pak budu plánovat cíle na další rok. Těším se, že uvidím koloběžkové kamarády znovu a to kdekoliv na světě.

A nakonec vzkaz pro ty, kteří si myslí, že jsi až moc rychlý:)

Trénujte trochu víc, zjistěte, co vás dělá silnějším, najděte si cíl a pracujte na něm, nebo… prostě si jen užívejte jízdu! Tak to dělám já!!!