16.3.2016

K čemu jsou kompresní podkolenky?

Milan Hošek Oblečení a obuv
PR článek
Doby, kdy se kompresní podkolenky používaly pouze v oblasti zdravotnictví, jsou už minulostí. Dnes se používají téměř v každé sportovní oblasti. V běžeckém a cyklistickém sportu jsou asi zatím vidět nejvíce. Jejich využití je ovšem hodně široké. Jaké je tedy jejich využití v praxi a vyplatí se do nich investovat?

Kompresní podkolenky a návleky se používají nejvíce na běh, na cyklistiku, fitness a atletiku. Své využítí však najdou i při basketbalu, volejbalu, in-line bruslení. V zimě pak najdou své využití při běžeckém lyžování. A samozřejmě také na koloběžkách.

Takzvané „kompresky“, jak se jim často přezdívá, se používají nejen při sportovním výkonu, ale i při následné regeneraci. Stávají nezadržitelným trendem. 

K čemu jsou kompresní podkolenky?

Kompresní podkolenky zabraňují výskytu křečí v lýtkách při dlouhém těžkém tréninku. Další výhodou je fakt, že drží lýtko v pevné fixaci a zabraňují jeho otřesům (vibracím svalstva), stejně tak jsou oporou Achilovy paty. To ocení především cyklisti, běžci, či turisti při stále oblíbenějším Nordic Walkingu. Právě na ně čekají nástrahy na trati v podobě kamenů, kořenů a jinak zvlněného terénu. 

Svou výhodu mají ale i ve formě pasivní. Tedy pokud plánujete někam cestovat nebo vás čekají dlouhé přesuny (například v letadle či autobuse), určitě neváhejte a použijte je. Při cestování jsou totiž cestující nuceni sedět dlouhou dobu s pokrčenými dolními končetinami a právě tato poloha vede ke stlačení podkolenní žíly a tím k omezení žilního toku v končetinách. V letecké dopravě je již tento problém popsán jako „Ekonomy-class-syndrome“. Nebezpečné jsou podle dostupných zdrojů především lety trvající déle než 8 hodin, ale tato hranice se snižuje již ke 4 hodinám. Kompresní podkolenky jsou v letadle téměř nutností.

Zabráníte také nepříjemnému otoku chodidel. Toto je vidět hlavně u cyklistů, kteří je navlékají už před závodem, ale používají je i při následné regeneraci a přesunu domů. Otékání nohou je úhlavním nepřítelem každého sportovce. A při dlouhých cestách s ním bojují téměř všichni. 

Nedílná součást výbavy borců na Paříž - Roubaix byly taktéž kompresky COLLMNedílná součást výbavy borců na Paříž - Roubaix byly taktéž kompresky COLLM

Jak komresní podkolenky fungují?

Jejich speciální trychtýřovitá konstrukce rozděluje sílu komprese v různých částech podkolenky. V oblasti kotníku je komprese nejvyšší a směrem vzhůru postupně klesá, díky tomu podkolenky efektivně napomáhají cirkulaci krve směrem vzhůru k srdci. Tím podporují průtok krve a zvyšují okysličení tkání, což vede ke zvýšení podpory fyzického výkonu.

Nutností je, aby komprese, která na dolní končetiny působí, se směrem vzhůru ke kolenu postupně snižovala.

Jarda Odvárka nedal bez kompresek na Tour ani ránuJarda Odvárka nedal bez kompresek na Tour ani ránu

Kompresní podkolenky a koloběžka

V současné době kompresní podkolenyk využívá řada koloběžkářů. Svoji premiéru si odbyly v roce 2013 na Tour de FRANCE, kde se staly neodmyslitelný pomocníkem celého týmu při cestě do Paříže. Vše se opakovalo také loni na Paříž - Roubaix na koloběžce. Metzitím si však kompresky našly pevné místo nejen mezi koloběžkovými závodníky, ale také mezi širokou koloběžkovou hobby veřejností.

Značka COLLM je česká společnost a veškeré její produkty jsou vyráběny v České republice. V její nabídce nalezneme široký sortiment sportovních kompresních podkolenek, návleků a ponožek, i mnoho jiných produktů. Více se dozvíte na www.collm.cz