21.6.2018

Již zítra na koloběžkové MČR do Plzne

Honza Vlášek Pozvánky a propozice
Již zítra startuje koloběžkové Mistrovství České republiky – poprvé v historii bude třídenní. Na co se můžete těšit?

Zlatá koloběžka Plzně, takový název nese český koloběžkový majstršaft, který po vzoru velkých akcí typu mistrovství světa nebo Evropy letos volí poprvé třídenní formát. Můžete si tedy na vlastní nohy a plíce vyzkoušet třídenní zápřah, který mnohé čeká o necelý měsíc později na MS v Holandsku.

Závodní program startuje v pátek v 18.30 v Plzni na Lopatárně, kde se pojede MČR v kritériu. Nejočekávanější závod hlavní mužské nabité kategorie je pak naplánován na 19:40 a na startu se objeví celá česká špička. Kromě ní je však ke dnešku přihlášeno na MČR celkem 180 jmen, a to už je slušný balík.

Páteční závod by si neměli nechat ujít ani ti, které zajímá historie českého koloběžkového sportu. Odstartují ho totiž borci z plzeňského JAS Klubu, který dominoval Rollo lize v sedmdesátých letech.

Na sobotní odpoledne je nachystáno sprinterské odpoledne taktéž na Lopatárně. Hlavní kategorie jedou kilometrovou trať, na kterou se díky šířce okruhu vejde až osm závodníků. Půjde tedy o klasické sprinty, jak je máme rádi, nikoliv o řežbu na atletické čtyřstovce. Chce to krapet fištróna, krapet se povozit v háku a ve finiši zúročit ty přes zimu v posilovně nazvedané tuny závaží.

Po sprintech je na programu ještě vyhecovaná štafeta, ve které se Ultima pokusí vráti domácímu PSP porážku z nedávného EC Račice.

Nedělní program je pak klasický – Ypsilonko na Košutce. MČR v dlouhém závodu. Ženy jedou 27 km a muži 36 km na trati prověřené již dvěma světovými šampionáty (MS 2004 a 2014).

Opomenou nelze ani večerní zpestření, které pořadatelé přichystali na pátek i sobotu do klubu Ucho. K padesátinám ligy a dvacetinám PSP KK Plzeň v Rollo lize se pojedou jistě oblíbené pivní štafety. Zde bývá favoritem Ultima, zejména pokud vyšle do boje svá esa Seemann, Gazárek, nebo kohokoliv z rodiny Odvárků.

Vrchol domácí sezony je za rohem, nebojme se počasí, bude to paráda tak jako tak.

A v neděli po závodech, pokud nebudete spěchat domů? Odpoledne se coby doprovodný program koloběžkového MČR jede československý majstršaft v silniční cyklistice se Saganem, Křižákem a Štybym v hlavní roli… nebude to sice tak vyhecované, ale za shlédnutí to možná také stojí…

Vše podstatné naleznete na www.zlatakolobezka.cz