11.9.2017

Jaké bude Zakončení koloběžkové sezony?

Vašek Liška Pozvánky a propoziceRozhovory
V čem tkví kouzlo každoroční akce Zakončení koloběžkové sezony? A na co se letos můžete těšit. To vše se dozvíte v v povídání s Honzou Vláškem...

Tradiční Zakončení koloběžkové sezony naplánované na 6.-8.10.2017 se kvapem blíží a je již téměř vyprodané. Akce se koná popáté v historii a v podstatě již neodmyslitelně patří do koloběžkového kalendáře. 

Více informací zde: http://www.kolobezkovyportal.cz/cs/clanky/zakonceni-kolobezkove-sezony-2017-a-kick-italy-2017-final-party-294

Tak Honzo, můžeš přiblížit nějak, jak to vlastně celé vzniklo?

Vzniklo to tak, jak takové akce vznikají. A totiž náhodou. V roce 2013 jsme absolvovali Tour de France na koloběžce a na jaře před tím jsme byli na posledním soustředění na Chatě Cihelny na Zadově. Je to chalupa, kterou známe léta, protože jsme tam jezdili ještě jako atleti, tedy třeba na začátku tisíciletí.

No a po Tour jsme chtěli uspořádat velkou oslavu a jediné zařízení, které víme, že takovou akci zvládne, jsou právě Cihelny.

Chata CihelnyChata Cihelny Tady se vše odehrává - klasikaTady se vše odehrává - klasika

Jaké bylo to první Zakončení sezony?

Ten první ročník nebylo oficiální zakončení sezony, ale právě ta oslava Tour. A bylo to hodně šílené. Na chalupě se sešlo kolem stovky lidí, přijel Hannu Vierikko s rodinou, početná parta z Jedůček a spousty kamarádů ať již z koloběžek nebo odjinud. Byla to asi největší kalba, nebo řekněme party, jak se kalbě dnes vznešeně říká, kterou jsme kdy uspořádali. Dva dny totální smrti.

V sobotu jsme uspořádali malý etapový závod, kdy se všichni ti lidé proháněli za plného provozu po  šumavských silnicích. Třeba z Kvildy startovala sjezdová etapa do Borové Lady a celý ten balík letěl nahoře asi šedesátkou. No naštěstí se nic nestalo a večer se mohlo slavit dál…

A co bylo dál?

Dál bylo to, že se nám ten víkend tak líbil, že jsme ho chtěli pořádat znovu. Jenže k tomu musíte mít záminku a tou bylo právě Zakončení koloběžkové sezony. To se hodí, protože termín je víceméně pevný, a totiž druhý říjnový víkend. To se sezona většinou skutečně chýlí ke konci.

Takže v roce 2014 proběhlo Zakončení sezony s přízviskem „Patnáct let Ultimy – No More Illegal Sex“. Ultima zrovna slavila 15 let, tak jsme to pěkně spojili a zase to bylo totálně šílené. O půlnoci jsme odpálili obrovský ohňostroj, což se moc nelíbilo sousedům, takže Pavel, kterému Cihelny patří, měl co dělat, aby rozvášněného souseda dokázal vypoklonkovat z baráku. No, bylo to celé dost přes závit.

A protože bylo potřeba celou akci nějak usměrnit, zavedli jsme v roce 2015 taktéž kulturní stránku akce, a totiž přednášky. Na Zakončení sezony jezdí vlastně všichni, kdo v koloběžkovém světě nebo uplynulém roce dokázali něco zajímavého a ti o tom samozřejmě rádi hovoří. Vše jsme zahájili tedy v roce 2015 povídáním a filmem o Paříž – Roubaix na koloběžce a přednáškou Andulky Šafářové o její cestě do Skotska.

Všechny nás to hodně bavilo, takže jsme se rozhodli v nastoleném trendu pokračovat a loni jsme přednáškám věnovali celý sobotní večer. Přijel David Pasek a Elleanor povídat o přejezdu Rakouska pod 24 hodin, Dalibor Beneš vyprávěl o cestě přes Sibiř, představili jsme Giro na koloběžce  a tak dále.

Letos samozřejmě hlavně o Giru na koloběžceLetos samozřejmě hlavně o Giru na koloběžce

Takže ten původní „party“ styl ze Zakončení zmizel?

Právě že nezmizel. Zakončení si na nic nehraje. Na Šumavě se prostě sejde kolem stovky lidí, kteří mají rádi koloběžky. Hodně z nich jezdí na Zadov již od prvního ročníku, ale třeba čtvrtina lidí je vždy nových. Přijedou, nikoho vlastně neznají, ale hned zapadnou mezi ostatní. Je to tím, že koloběžkáři jsou prostě jedna velká rodina.

A tahle rodina vždy v pátek večer po příjezdu něco vypije, sní se tataráčky, pustí se hudba, tancuje se, kdo netancuje, vypráví ostatním o radostech a strastech sezony, dole ve sklepě jedou koloběžkové příběhy staré gardy, hraje se kulečník, fotbálek, prostě pohoda. Páteční noc bývá hodně dlouhá.

V sobotu pak vyrážíme po snídani na výlety po Šumavě. Na Kvildě pro nás mají nachystanou polévku a nějaké dobroty, pak jedeme třeba na hřebeny, Bučinu, Prameny Vltavy a tak dále. Každý se přidá k té skupině, která mu zrovna vyhovuje a jede.

Zajímavé je, že na Šumavu jezdí i nekoloběžkáři. Koloběžku si ta třeba půjčí, nebo jdou jen na procházku, na houby, do cukrárny na Churáňov. Na Šumavě je prostě vždy hezky.

No a večer jsou všichni již příjemně utahaní z pobytu na šumavském vzduchu a někteří i z probdělé páteční noci, takže po večeři startují oficiální koloběžková povídání, v přestávkách se servíruje veliký šumavský raut, prostě pohodička. Letos logicky o Giru a o cestě Marka a Michala Střední a Jižní Amerikou. Možná přijede i Dalibor Beneš a Pepa Kvita, takže program bude nabitý. Současně ho ale neděláme nějak nekonečně dlouhý, někdy před půlnocí se zase pustí hudba pro ty, kdo mají zbytky sil…

Malá část Šumavského rautuMalá část Šumavského rautu

A pak poslední závod sezony?

Přesně tak. V neděli se jede poslední závod sezony, který není poslední, ale to samozřejmě nevadí. Již několik let po sobě jde o nejkvalitněji obsazený koloběžkový závod roku a letos tomu nebude jinak. Alpo se zde utká se kompletním zbytkem světové špičky – rychlokvašky z Holandska samozřejmě nepočítáme.

Přemýšlíme s Alpem o tom, že znovu pojedeme Gundersena, aby vyhrát mohl každý. Rozestupy na startu možná uděláme podle výsledků z minulé sezony. Ještě uvidíme.

Dalibor Beneš vypráví o SibiřiDalibor Beneš vypráví o Sibiři

Co Tě potěšilo v minulých letech na Zakončení nejvíce?

Já ani nevím. Jsem prostě rád, že se lidi vracejí. Že se vždy objeví třeba Kuba Bostl s novým šíleným strojem typu Zimovčák nebo John Deere, že přijedou pamptrekáři Brambora a Srna, že sem jezdí stará garda, která zažila začátky koloběžkového sportu před desítkami let, že je tu největší hustota koloběžkových mistrů světa na jeden metr čtvereční.

Časy se mění a na koloběžkových fórech můžeme vidět, že se z koloběžky stává téměř módní záležitost. Je proto dobré si alespoň jednou za rok připomenout, o čem koloběžky skutečně jsou. To se nám daří a za to jsem skutečně rád…

Takže lidé, kteří jezdí na koloběžce krátce, nejsou na Zakončení zváni?

Kdepak, právě naopak. Budeme jenom rádi, když uvidíme co nejvíce nových tváří. Poté, kdy jednou zažijí Zakončení sezony, budou jezdit na koloběžce již do smrti. To všem garantuju.

Ostatně když se podívám do seznamu přihlášených, vidím tam opravdu hodně nových tváří, a za to jsem rád. Chalupu jsme téměř vyprodali, máme posledních asi 20 volných míst a reálně hrozí, že poprvé budeme ubytovávat i ve vedlejším penzionu.

Takže prosím všechny, i osvědčené štamgasty Zakončení, aby nenechávali vše až na poslední chvíli. Letos to bude hodně nabité…:)