16.10.2020

Jak správně jezdit na koloběžce

Yedoo Technika jízdy
Jak na správnou techniku jízdy na koloběžce?

Určitě jste slyšeli nebo četli, že jízda na koloběžce je zdravý pohyb. Hýbe se celé tělo, od chodidel až po hlavu. Pokud jezdíte správně, tak vás nebudou z koloběžky bolet záda (jako třeba z kola), nebo kolena (což se často stává u běhu). Koloběh vám naopak může pomoct vyrovnat nejrůznější svalové dysbalance a posílit střed těla.

Při správné technice jízdy na koloběžce se do pohybu zapojuje chodidlo a celá noha – od lýtka až po pánevní dno. Při zákopu zase posilujete hýždě a účinně protahujete stehenní sval. Během střídání nohou se dostáváte do tzv. nestabilní pozice. Ta je užitečná v tom, že aktivuje hluboký stabilizační systém. Při jízdě zapojujete také ruce, ramena a trapézy.

Ale znovu musíme zdůraznit, že to všechno se děje při správné technice jízdy. Pokud nejezdíte správně, může vám i tak báječný pohyb, jako je jízda na koloběžce, ublížit. Ale nebojte, není to nic světoborného. Správnou techniku zvládne při troše snahy každý.

Yedoo se na správnou techniku zeptalo odborníka na slovo vzatého – mistra světa v koloběhu Michala Kulky, a podrobně ji popsalo v článku Technika jízdy na koloběžce.