17.2.2016

Jak se správně obléci na koloběžku?

Vašek Liška Oblečení a obuv
Na koloběžce jezdím již patnáct let. Nalítal jsem desítky tisíc kilometrů na svých výletech, expedicích i závodech. Jistě mi ale dáte za pravdu, že krásnou vyjížďku Vám může zkazit špatný výběr oblečení. Jaká je tedy má rada pro začátečníky?

Na koloběžce se dá jezdit v čemkoliv. Můžete se obléct do kostýmku nebo obleku do práce. Máte-li blatníky, nebo je-li krásně sucho můžete jet i ve „vietnamkách“ nebo v sandálech. My se zaměříme na sportovní (fitness) a cestovní jízdu.

Barva a bezpečnostní prvky oblečení koloběžkáře

Důležitým faktorem při výběru oblečení je bezpečnost. Tedy pravidlo být vidět! Vaše tělo je největší částí v zorném poli řidiče. Nikoliv koloběžka. O to víc je důležité dbát na barevném zbarvení v zimě, kdy je viditelnost obecně nižší. Proto doporučuji mít na oblečení co nejvíce reflexních prvků. Přece jenom je lepší vypadat jak člen silniční čety, než být seškrabáván z asfaltu záchranným týmem.

Boty

To je kapitola sama pro sebe. Každý Vám poradí něco jiného. Nejlepší bývají lehké běžecké boty na asfalt, které případně podlepíte (stačí přední část bot) protiskluzovou gumou. Lehké boty mají nejen výhodu ve své váze, ale v dešti nenasáknou tolik vody. Při výběru bot navštivte určitě běžecký obchod, kde Vás postaví na speciální desku a zjistí, jak našlapujete. Nejhorší je, když si koupíte boty, které Vám spíše škodí, než pomáhají. 

Ponožky

Osobně doporučuji kompresní podkolenky, na které nedám osobně dopustit - kvůli své váze a problémy s lýtky. Do deště či zimy mám vyzkoušené i neoprenové ponožky. Mohu doporučit. Jen je důležité vědět, kdy si je sundat - slušně se mi v nich totiž posléze zapařily nohy! Do nečekaného sněhu mi posloužily igelitové tašky, které jsem oblékl na ponožky a zbytek zastrkal zespodu do dlouhých elasťáků.

Dlouhé či krátké kalhoty?

Záleží na počasí. Sám preferuji dlouhé elasťáky, i když je tepleji. Někteří se jim vyhýbají z estetických důvodů. Já prosazuji funkčnost. Vzpomeňte si, jak cyklisté s vložkou v kalhotách bývali ještě před několika lety pro smích. Teď je tomu přesně obráceně. Jde o praktickou stránku věci. 

Na zimu nebo do očekávaného deště jsou skvělé „neoprenové“ kalhoty. Mám vyzkoušené ty od Endury (Stealth LITE), v kterých jsem ujel i 260km za den. Uvnitř jsou teplé, odvádí pot a zvenku mají vodotěsnou membránu, takže v nich můžete jet bez problémů i za vydatného deště. Jen je příjemné si pod ně vzít třeba ještě jednu vrstvu – v létě krátké elasťáky nad kolena a podkolenky třeba. 

Trup

Nejlepší je vrstvit! Mít na sobě více tenkých vrstev než jednu dvě silné. V tomto směru je nejvhodnější funkční prádlo! ALE, nechte si poradit od odborníků, neboť i vrstvit se musí umět. Nic proti Lidlu, ale tam si koupíte něco “funkčního“, ale nevíte, jako kolikátou vrstvu byste to měli použít. Pak se někdy povede, že docílíte přesně opačné efektu. Nejlepší je i pod krátkým dresem vozit funkční tričko s krátkým rukávem. Na jaře zase dlouhé funkční triko, vestička a přes ně krátký nebo dlouhý cyklistický dres. V případě nouze či nutnosti přidat větrovku nebo zimní cyklistickou bundu.

Cyklistický dres

Ano, jsme koloběžkáři, tak k čemu cyklistický dres? Neboť má na zádech praktické kapsičky, do kterých se Vám toho vejde poměrně dost – telefon, pláštěnka, klíče, kapesníky, v nepromokavém pouzdře peníze a třeba banán a nějaká sušenka. A zjistíte, že nepotřebujete batůžek, se kterým jezdíte normálně. Každý touží po nějaké identifikaci, takže budete-li si dres nechat šít ve svých nebo klubových barvách, doporučuji koupit s prodlouženými zády.

Pláštěnka

Cyklistická pláštěnka nikde zbytečně nevlaje. Rád ji ale používám i za sucha třeba při sjezdech, neboť krásně izoluje. Nepotřebuju tedy tahat sebou větrovku a pláštěnku. Stačí pouze pláštěnka. Navíc mám transparetní, takže můj dres v reflexních barvách je skrze ni krásně vidět i pro okolní řidiče.

Ruce

Pomineme-li paže, ale zaměříme se pouze na ruce - určitě nezbytnou součástí oděvu koloběžkáře jsou krátké (bezprsté) cyklistické rukavičky, které zabrání vybírání kamínků z Vašich dlaní. Neb nezapomeňte, nejvíce pádů je při rychlosti do 20km/h. 

Hlava

Pod přilbu se skvěle hodí jednovrstvá čepička či multifunční šátek. Při nejmenším se dá nasadit přes hlavu na krk, abyste mohli jezdit v zimě a nebáli se prochladnutí krku.

Brýle

Nedílnou součástí výbavy na Váš výlet by měly být i brýle. Není to žádná frajeřina. Několikrát jsem potkal při sjezdu hmyz a to je taková nečekaná rána, která Vás dokáže z koloběžky docela rychle sundat. Stane se, že to ustojíte, ale najednou musíte jet se zavřeným okem.