30.4.2016

Jak se správně obléci na jarní koloběžkovou vyjížďku

Vašek Liška VýletyOblečení a obuv
V minulém článku o oblečení jsem obecně shrnul, jak by se člověk mohl (ideálně měl) obléci na koloběžku. Tentokrát bych se rád zaměřil, jak se obléci pro jarní vyjížďku!

Jaro je tu! Sluníčko ukazuje své svaly a zpoza okna to vypadá na parádní (teplé) počasí. Po několika měsících mrazů a vlezlé zimy vidím světlo na konci tunelu. POZOR! Počasí je zrádné a ukazuje-li teploměr v 10h dopoledne 11°C a jasno, neznamená to, že při návratu z vyjížďky kolem 17h bude stejně. Není potřeba mít kupu náhradního oblečení, avšak je to dobré se zamyslet a uvědomit, kam jedu, případně na jak dlouho.

Já se dneska rozhodnu pro “menší” výlet, kdy vyjedu po vltavské cyklostezce z Prahy, vyjedu nějaký ten kopeček. Pohodové tempo s obídkem a zastávkou na povinnou kávu. Vzdálenost cca 60km, časově to vyjde na krásných 5-6hodin, protože nás pojede víc a nebude kam spěchat. Budu vyjíždět po 10h a návrat, neb se určitě někde zdržím bude kolem 17-18h.

Tak to mám! A teď se obléci a lehce něco přibalit! Kamarádi se mi smějí, že jsem batůžkář, neb jezdím s batohem na zádech. Někdy je však lepší být pro smích a mít dostatek oblečení, než jet “nalehko”, klepat pak někde kosu a na deset dní ulehnout s rýmičkou nebo s jinou smrtelnou nemocí.

Při dnešním počasí (kdy neočekávám déšť) a délce výletu (kolem Prahy) se rozhoduji, že vyjedu bez batohu.

Autor článku (se zdviženou levicí) v lehké šusťákové bundě, kterou můžete jednodušše vyměnit za pláštěnkuAutor článku (se zdviženou levicí) v lehké šusťákové bundě, kterou můžete jednodušše vyměnit za pláštěnku

Co si obléknu na sebe:

  •   kompresní podkolenky
  •   krátké elasťáky (jezdím bez spodního prádla, takže na ty ho vlastně nahrazují
  •   dlouhé elasťáky (legíny)
  •   dlouhé funkční tričko
  •   dlouhý cyklitický dres (je lehce zateplený)
  •   cyklovestička s praktickými kapsami 
  •   tenká čepička pod přilbu
  •   krátké cyklorukavičky
  •   brýle

Do zadní kapsičky nasoukám oblíbenou cyklopláštěnku, která skvěle izoluje teplo. Je mi jasné, že se mi hodí do nějakého delšího sjezdu, případně po vyjetí po obědě. Neznám nic horšího než, když zpocený přijdu do restaurace a než se najím a zaplatím, tak neuschnu úplně (oblečení a teplota mého těla) a venku pak velice rychle promrznu. 

K pláštěnce přibalím ještě náhradní funkční tričko s dlouhým rukávem - pro jistotu.

K tomu všemu povinný banán, sušenku, bidon (cykloláhev) s lehce osolenou vodou a rozpustným vitamínem, mobil, peníze a několik dokladů v nepromokavém obalu.

Mám vše a hurá do akce!