1.9.2020

Jak s koloběžkou v silničním provozu?

Honza Vlášek Různé
Jak se chovat s koloběžkou na silnici a jaká pravidla pro ni platí?

Koloběžky vídáme na silnicích i ve městech stále častěji. Už to dávno není jen vozítko pro děti, ale pro mnoho lidí je i plnohodnotným dopravním prostředkem. Jízda na koloběžce má svá pravidla, stejně jako jízda v autě nebo na kole. Stáváte se na ní totiž tzv. účastníkem silničního provozu. Pojďme se tedy podívat na to, jaká máte práva a povinnosti.

Koloběžky jsou mrštnější než kola - jednou nohou jste stále na zemi, takže můžete rychleji reagovat na situaci kolem vás nebo jednoduše sesednout. To láká k jízdě po chodníku, kde se můžete cítit i bezpečněji než na silnici. Přesto pamatujte, že podle předpisů koloběžka na chodník nepatří. Donedávna byly koloběžky na chodníku vcelku tolerovány, ale množství neukázněných jezdců na sdílených elektrických koloběžkách to změnilo.

Zákony posuzují koloběžku jako jízdní kolo. Spadají tedy pod paragrafy 57 a 58 zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Pro koloběžkáře z něj vyplývá, že v silničním provozu musí dodržovat stejná pravidla jako cyklisté.

Podrobnější informace o vybavení, jízdě na silnici a ve městě najdete v článku od Yedoo.