1.9.2020

Filmy o cyklistice, které si nesmíte nechat ujít

Honza Vlášek MédiaRůzné
Pro cyklistického fanouška - základních šest filmů o cyklistice, které musíte vidět...

Je tu čas Tour de France a ačkoliv tohle je koloběžkový portál, je mezi námi spousta fanoušků cyklistiky. Menších, větších i posedlých. Cyklistika je totiž nejkrásnější sport.

Člověk si to částečně uvědomuje u televize, když sleduje přenosy z legendárních světových závodů, ale často nerozumí tomu, co se na obrazovce opravdu děje.

Naštěstí je tu pár filmů, které vám pomohou se zorientovat. Některé se dotýkají problematiky dopingu, ale když odhlédnete od této temné stránky cyklistiky, ukazují o čem cyklistika opravdu je.

Tady jsou moje nejoblíbenější

The Least Expected Day: Inside the Movistar Team 2019

Tak kvůli téhle věci jsem si dokonce zaplatil Netflix, kterého jsem se snažil leta vyvarovat. Ale opravdu to stojí za to. Šestidílný dokument o loňské sezoně Movistaru, ve které Valverde vozil duhový dres, Carapaz vyhrál Giro, po které odešel Landa, Quintana a nakonec i Carapaz. Je to asi nejlepší věc, která kdy o cyklistice vznikla. Dál to nebudu komentovat, seděl jsem u toho 4 hodiny v kuse…

Dávám jedenáct hvězd z deseti a doporučuji s anglickými titulky (celé to je Španělsky). České dělal kdosi, kdo o kolo nezavadil.

#Ronde Treasures – Behind the Scenes

Série z YouTube kanálu Flanders Classics. Z posledních několika ročníku závodu Okolo Flander vznikly dokumenty Behind the Scenes. Každý má okolo hodiny a odkrývá kompletní dění okolo závodu. Rozhodčí, reportéři, motorky, auta, sportovní ředitelé, ultrastres. Absolutní sonda do hloubi cyklistiky.

Dávám deset hvězd z deseti. Jen je potřeba umět Anglicky.

Link na YT kanál: https://www.youtube.com/playlist?list=PLR_wZzXsCRU14Gf2rjn40tCGtNr0OZ9zx

The Armstrong Lie

Dokument, který nebyl zamýšlen. Režisér Alex Gubney v roce 2009 zamýšlel natočit dokument o Armstrongově návratu k cyklistice po čtyřleté pauze. Ten rok skončil Armstrong na Tour třetí. Následný mnohaletý kolotoč vyšetřování, který skončil finálním přiznáním Amrstronga ke „všemu“ u Oprah v roce 2013, umožnil režisérovi uchopit dokument zcela jinak.

Nahlédnutí do nejtemnějších koutů cyklistického světa prostřednictvím toho nejpovolanějšího muže. Pro opravdové fajnšmekry.

Opět deset z deseti. Ke stažení naleznete na uloz.to.

The Program

Na rozdíl od výše uvedených je Program: Pád legendy, jak se film jmenuje v češtině, hraný. Ideální film pro nováčky, kterým se cyklistika líbí, mapuje kariéru a život Armstronga. Jsou tam některé super postavy a scény s Ferrarim, tlustým Bruyneelem, Landisem…

Doporučuji začít tímhle a pokračovat dokumenty. V opačném pořadí se vám film bude zdát kapánek nudný, ale pro fanoušky cyklistiky si nějakých sedm z deseti zaslouží.

Ke stažení určitě na uloz.to.

American Flyers

Absolutní klasika, kterou miluju. Film s Kevinem Costnerem z roku 1985. Tohle je prostě legendární film, který musíte vidět. A vzpomeňte si na mě při scéně, kdy odpárají zlého sověta v rudém dresu. To je vážně nejlepší.

Téhle klasice musím dát vážně dvanáct z deseti – znám ji prostě nazpaměť.

Icarus

Další dokument, který neměl vzniknout. Bryan Fogel chtěl nejprve natočit dokument o vlivu zakázaných látek na výkon sebe samého. Fogel je vášnivý cyklista, který se pravidelně účastní amatérského závodu Haute Route (amatérský etapák přes Alpy). No a řekl si, že pod odborným podstoupí roční EPO kůru (kromě dalších medikamentů samozřejmě) a uvidí, jaký to má na něj vliv. Plán, jak na to, mu sestavuje Gregory Roptchenkov, šéf ruské anti-dopingové laboratoře. A protože vše koliduje s hrami v Soči, zvrtne se dokument v neskutečný příběh ruského dopingového programu končící tím, že Rotchenkov musí zmizet někde v USA pod policejní ochranu.

Nejšílenější film o dopingu s nekonečným množstvím hvězdiček.

No, pro začátek by to mohlo stačit. Možná navážu plynně dalším dílem mých nejoblíbenějších cyklistických spotů z YouTube, ale mezitím si jdu zapnout televizi. Dnes se jede čtvrtá etapa Tour, poprvé s cílem na kopci. Potřeboval bych, aby vyhrál Carapaz – rád totiž na ty kola sázím…

A samozřejmě, kdo si raději čte, Tajný závod, jediná jasná volba.