27.9.2023

Eurocup a Finále Rollo ligy 2023 v Konstantinových lázních

Petr Pešta Reporty a výsledky
V sobotu a neděli 23. a 29. září otočil 49. ročník Rollo ligy svoji poslední stránku v Konstantinových Lázních.

Rollo ligové finále bylo také EUROCUP CZECHIA 23.-24.9 2023 ZLATÁ KOLOBĚŽKA a testem tratí Kritéria a Dlouhého závodu před Mistrovstvím světa na koloběžkách, které hostí Konstantinovy lázně a Plzeň 21.-25. srpna 2024. Webové stránky MS 2024 jsou již spuštěné   www.fwcczech.cz

Závod od závodu bojovali závodníci o co nejlepší umístění, nebo jen pro dobrý pocit z odvedeného výkonu. Kategorie byly kvalitně obsazené od elitních borců až po hobby jezdce, každý měl svého soupeře, závodů se celkem zúčastnilo 140 závodníků.

Jedinečné zázemí v těsné blízkosti závodní trasy v Kempu Larocca jako vždy zařídilo naprosto bezvadnou atmosféru a pohodu.

Sobotní kritérium přineslo v hlavním závodu Mužů dominanci Romana Matyáš (TŘISTA60) a za ním dramatický finiš, v němž druhé místo obsadil Radek Maixner a třetí dojel Jiří Chmelík (oba Koloběžci Pardubice). V hlavním závodu kritéria Žen s Ultraveterány se jasnou vítězkou stala Andrea Zbožková (TŘISTA60) před druhou Kamilou Peštovou (PSP Klub Koloběhu Plzeň) a celkově třetí byl německý ultraveterán Roland Wiesmaier, když třetí místo v kategorii žen obsadila celkově čtvrtá Petra Fořtová (Sokol Kunvald).   

Dlouhý závod byl po letošní změně na programu v neděli a hlavně na nové obtížnější a techničtější trase ve fantastický přírodních kulisách. A jak to vypadá z velkého množství pochvalných ohlasů, tak většina účastníků byla z nového šestikilometrového okruhu přes jeho náročnost nadšená.

Po závodech Přípravky a Žáků dostali privilegium prvního závodu na celém 6 km okruhu (na 24 km) Ženy s Ultraveterány. Vítězkou se stala opět Andrea Zbožková (TŘISTA60) před druhou Petrou Fořtovou (Sokol Kunvald) a třetí místo obsadila Kamila Peštová (PSP Klub Koloběhu Plzeň).

Dlouhý závod Mužů na 30 km přinesl zajímavou podívanou a napínavý příběh na čele závodu.  V  od čtvrtého  okruhu  už o vítězství bojovala pouze dvojice  Karel Cvalín (PSP Klub Koloběhu Plzeň) a Tomáš  Zíma (COCCONi), s odstupme následovaná Romanem Matyášem a Radkem Maixnerem. Nakonec své první ligové a Eurocupové vítezství získal Tomáš Zíma Zíma (COCCONi), před  Karlem Cvalínem (PSP Klub Koloběhu Plzeň) a  třetím Romanem Matyášem (TŘISTA60)

Výsledky všech závodů a kategorií ke stažení zde: https://irontime.cz/vysledky2378?zavod=2378&trat=7306

Zvítězit mohou sice jen někteří, ale stoprocentně vyhráli všichni závodnici, doprovod a diváci, zkrátka všichni ti, co zažili pozitivními emocemi nabitý program - Zlaté koloběžky Konstantinovy lázně 2023. 

Ředitel závodu z pořádající klubu Petr Pešta dodává. „Na neděli jsme přes náročné úřední povolování připravili novou trasu Dlouhého závodu, která mě osobně už několik let v koloběžkovém sportu chyběla. Trasu, co vyžaduje jistou technickou zdatnost a samozřejmě i fyzickou připravenost.  A všichni startující  v neděli okruh zvládli, vím jen o jednom odřeném lokti. Jinak letošní Zlatá koloběžka Konstantinovy lázně 2023 byla ryzí esence závodního koloběhu: Závodních koloběžky postavené na míru včetně karbonových speciálů, pohodlné univerzálky. Výkonnostní sportovci, hobíci, malé děti, žáci, krásné studentky, zralé ženy, mladí muži a ostřílení matadoři. Chuť cestovat na závody stovky i tisíce kilometrů, pro radost z pohybu, vůle podat maximální výkon bez vidiny materiálního a finančního zisku, jen pro setkání s lidmi podobného ražení a sdílenou radost pro jízdu na stupátku mezi dvěma koly.

V Konstantinkách skončil už 49. ročník ROLLO LIGY naprosto jedinečné a nejstarší soutěže na Světě. Příští rok nás čeká 50. ročník Rollo ligových závodů.

Přes vznik Rollo ligy v roce 1968  je potřeba tuto jedinečnou nehmotnou věc chránit a pečovat o ni, je stále křehká a letošní čtyři ligová kola jen se třemi pořadateli je toho důkazem. Važme si našich obětavých pořadatelů, kterým tímto za celý Svaz koloběhu DĚKUJEME.

Jak dopadnul 49. ročník ROLLO LIGY, kdo a jaké týmy se staly absolutními mistry ČR, stejně jako výsledky Eurocupu 2023 rozvedeme do konce týdne  v celém článku.

3, 4 Trhni si nohou!!!!