22.10.2020

Etapák - návrat závodu s cílem neznámým

Honza Vlášek Pozvánky a propoziceEtapák - Cíl neznámý
Pod nekonečně velkou noční oblohou najednou zjistíte, že vlastně nevíte, kde přesně jste, jak se ten nebo onen kemp jmenuje. Nevíte kolik je hodin, ani co je nového na Facebooku. A je vám to jedno. Zjistíte, že v ten okamžik vlastně ani nechcete být jinde.

Toto je výňatek z článku, který jsem otiskl 9.5.2016, den po té, kdy skončil třetí ročník jediného etapového koloběžkového závodu planety – Etapáku. Závodu, o kterém kolují báje a pověsti těch, kteří měli to štěstí, že se měli šanci zúčastnit alespoň jednoho ze tří ročníků, které Etapák sehrál v historii koloběžkového sportu. A že se do něj zapsal nesmazatelným písmem.

O obnově Etapáku jsme hovořili mnohokrát, protože se do našich srdcí vryl nesmazatelným způsobem. Zdeněk Černý, Zdeněk Beneš a Vašek Jun dokázali totiž tehdy vytvořit něco nového, které ovšem, ač nové, směřovalo vlastně zpět do historie k samotným kořenům koloběžkového sportu. Podařilo se jim vytvořit mix těžkého závodění s nekonečnými nocemi plnými zářících hvězd, doutnajících ohňů a absolutní svobody na místech, která byste jindy nenavštívili.

V trudném čase virové nepřehlednosti jsem se po velmi dlouhém přemýšlení, po noci strávené u ohně poslední Rollo ligy sezony v Konstantinových Lázních a po konzultaci se Zdeňkem, Zdeňkem a Vaškem definitivně rozhodl.

Etapák se vrací

Proč? Prostě proto, že mi to celé chybí.

Nebude ovšem v úplně stejném kabátě, a to hlavně proto, že nepůjde o silniční závod. Budete potřebovat krosový stroj, GPS a nějakou další povinnou výbavu, krapet vytrvalosti a chuť na pivo. Po vzoru Etapáku pojedeme místy, kam byste sami od sebe většinou nevyrazili. Budeme se šplhat do kopců, budeme brodit řeky, zažijeme krásné trailové úseky i ukrutnou Hančovinu. S jediným cílem. Večer se vždy sejdeme na místě, kde bublá potok, hoří oheň a voní grilované maso. Kde oblohu nekazí žádný světelný smog a internetový signál stěží nalezne hodnotu edge.

Kde to bude?

To se dozvíte teprve těsně před startem, neboť závod ponese přízvisko

ETAPÁK – Cíl neznámý

Po vzoru legendárních „Mílí“ pojedeme pouze podle gpx. souřadnic, které si každý nahraje do svého GPS přijímače.

Včera jsem dostal e-mail od Alpa Kuusista, trojnásobného vítěze Etapáku. Byly v něm užitečné rady, kterým vévodí tato věta: „Make paradise the norm, with selected dips to hell. Fear of devil makes everyone feel they are together against Lucifer.“ Každý si z oné věty vezměte, co uznáte za vhodné.

Alpo samozřejmě bude obhajovat svoji neotřesitelnou pozici a s ním jistě i řada borců z koloběžkové silniční špičky s mixem krosových odborníků a mílařů a také všech dalších, kteří se chtějí nakonec sejít pod zářícími hvězdami na konci světa.

Na dny

6.-9.5.2021

si tedy raději nic neplánujte a rezervujte si je na čtyři etapy návratu nejen k legendárnímu závodu, ale k podstatě koloběžkového sportu samotné. Více informací přijde již velmi, velmi brzy.

“There was nowhere to go but everywhere, so just keep on rolling under the stars.”
― Jack Kerouac