13.4.2021

Etapák - Cíl neznámý; Máte to mít...

Honza Vlášek Etapák - Cíl neznámý
Etapák je natrasován a povede krajinou, kde se vyplatí se zastavit a rozhlédnout...

Etapák – Cíl neznámý, je oficiálně natrasován. Tedy téměř. Poslední etapu jsme s přihlédnutím k našemu věku a všeobecné pohodlnosti zatím vynechali, neboť brod poměrně široké a hluboké řeky v teplotách kolem nuly, necháme spíše na závodnících, kteří si za tento skvost zaplatili. Sportovní ředitelé závodu počkají na trasování poslední části na vhodnější podmínky.

Co k trasám první a druhé etapy říci? Láďa říkal, že nejde o závod, ale o boj o přežití. Nicméně nutné je podotknout, že tato slova vyřkl bezprostředně po dojezdu královské etapy, ve které jsme nachystali na závěr trošku brutálnější úsek, který měl jistě při vyřknutí oněch slov v živé paměti. Později večer se u gulášovky a piva již usmíval.

Závodníky čeká přesně to, co jsme slibovali. Toulání nádhernou krajinou, cestou necestou. Hlubokými lesy, kterých od podzimní inspekce tratí poněkud ubylo, neboť všude probíhá intenzivní těžba, která poněkud znepříjemňuje průjezdy a rozbahňuje cesty. Jízdu po loukách a mezích s krásnými výhledy. Ukrutnou hančovinu blátem a hodně chůze v kopcích a nesjízdných úsecích, ale také nádherné sjezdy místy pohodové, místy technické a místy brutální. Několik skluzných asfaltových úseků a hodně míst, kde se vyplatí zastavit a rozhlédnout se kolem.

Je nutné se připravit na mnoho hodin denně na stupátku koloběžky a naučit se pracovat s navigací ideálně ještě pro sichr doplněnou průběžným sledováním trasy na mapy.cz. Je potřeba vzít s sebou hodně jídla a vody. V královské etapě byly naše dva sedmičkové bidony na osobu vskutku hodně hraniční. Je potřeba počítat s jakýmkoliv počasím, jizvami na koloběžce i těle. Je nutné se připravit na krize dopadající na vaši mysl v hlubokých lesích, kde široko daleko nenajdete stopu člověka.

Etapák – Cíl neznámý je závod, který není radno podcenit. Současně je to ovšem závod, který zvládne kdokoliv. Jen každý za jinou porci času. A na všechny bez výjimky bude v cíli čekat místo u bublajícího potoka a plápolajícího ohně, kde nás těsně po dojezdu budete proklínat, ale za pár hodin už budete vzpomínat, jak vám bylo zapadnuvším v bahně po kolena krásně.

Po natrasování toho nejdůležitějšího lze říci, že se nám podařilo naplnit to, co jsme si slovy Jaroslava Foglara předsevzali. Motto závodu bezezbytku platí:

Pojď se mnou tam, kde nebe je vysoké a modré a kde oblaka bílá rychleji než kde jinde plují. Slyšíš tu píseň v korunách borovic? Slyšíš tu píseň dálek závratných? Tiše a velebně šumí hlavy stromů. Záře slunce červenavá stéká po jejich rozpukaných kmenech a vůně pryskyřice tě omámí. A večer oheň táborový tam do tmy pak zasvítí a vyvolá v tobě pocity, které otřesou tvou duší.“

A závěrem pár detailů k prvním dvěma etapám závodu. Prolog a etapu závěrečnou dotrasujeme v nadcházejících dnech

1. Etapa – páteční

57,42 km

1362 m převýšení dle GPS / 1256 m převýšení dle mapy.cz

Čas trasování – 6,5 hodiny

 2. Etapa – sobotní, královská

74,15 km

1910 m převýšení dle GPS, 1571 m převýšení dle mapy.cz

Čas trasování – 9 hodiny

 

Kompletní fotogalerie z trasování