11.11.2022

Etapák - Cíl neznámý 2023

Honza Vlášek Etapák - Cíl neznámý
Přesně za půl roku vyrazí 50 koloběžkářů po cestách dál hledat normální svět...

Dnes je 11.11.2022. Martin na bílém koni zřejmě nedorazí, místo něj je tu Etapák – Cíl neznámý 2023. Ten totiž odstartuje přesně za půl roku.

Ve dnech 11.-14.5.2023 se padesát kvalitně sportujících poutníků vydá na trasy, na kterých lze ještě stále nalézt normální svět. Schované uprostřed ničeho, vedoucí nikudy. Budou se prodírat hustými lesy a nekonečnými loukami, kvetoucími alejemi, trním, prachem i blátem, brodit potoky a řeky, šplhat vysoko do hor a z nich se s větrem v uších zase spouštět dolů.

A nakonec dojedou do Cíle neznámého schovaného tam, kde noc je tichá k zbláznění a nebe nekonečně zaplněné hvězdami. Kde oheň táborový večer do tmy pak zasvítí a vyvolá pocity, které otřesou jejich duší.

Předtrasy ročníku 2023 hlásí, že by se mělo jednat zatím o nejtěžší Etapák - s počtem brodů, který se nevejde na prsty jedné ruky a s výškovými metry, které poprvé překročí hranici 2000 v jedné etapě.

Kudy povede a kde se Cíl neznámý nachází, je jako vždy zatím tajemstvím. Vše se závodníci dozví tradičně týden před startem. Jisté je dnes pouze místo startu na západě Čech ve Žluticích, kde se v roce 1421 po tři dny úspěšně bránila husitská vojska pod vedením již slepého Jana Žižky početní přesile vojsku pana Jindřicha z Plavna.

Registrace se otevřou jako tradičně 31.1.2023 ve 20:00. K dispozici je 50 startovních míst.

Po loňské žluté barvě připomínající Mirka Dušína a letošní modré barvě připomínající Jarku Metelku se v roce 2023 pojede v bílé na památku Jindry Hojera. A samozřejmě se žlutou v srdci. Neboť, jak píše Jaroslav Foglar v posledních větách knihy Stínadla se bouří: „Ten žlutý květ míru se bude rozmáhat víc a víc a jednou přijde doba, kdy jej v klopě kabátu a ve svém srdci budou nosit nejen potomci dnešních Vontů ve Stínadlech, ale všichni lidé na celém světě, protože mír, dobro a ušlechtilost zaujmou dříve či později mysl všech.

A pak bude teprve dobře!“

www.etapak.cz