27.4.2022

Etapák - Cíl neznámý 2022 má již známý cíl a startuje zítra

Honza Vlášek Etapák - Cíl neznámý
Necelá padesátka závoďáků se zítra vydá na čtyřdenní pouť po cestách, na kterých lze stále ještě nalézt normální svět...

Již zítra vyrazí necelá padesátka borců na start koloběžkového etapového adventure mače Etapák – Cíl neznámý 2022

Letošní Etapák je trochu jiný než ten loňský. Závoďáci se nejprve ve čtvrtek vydají na trasu rovinatého prologu mezi staré jihočeské rybníky a pojede se jim za zpěvu podvečerní přírody zlehka.

V pátek ráno potom vyrazí od proslulé pískovny Cep směrem k Cíli neznámému. Třeboňskou pánví se pojede velmi dobře. Cesty jsou na prvních kilometrech zpevněné, rovinaté a skluzné. Na Blatě za Borem přijdou první kořenové rozbíječky, první sjezdíky a první kopečky. První bahno. Srdce však následně zaplesá na hrázích Olešnických rybníků a v Olešnici, jediné vesničce na cestě, kde stojí hospůdka a krámek.Tím je konec pohodě, neboť za Olešnicí legrace končí. Na řadě je první pořádný sjezd ke mlýnu v Hrádku a pak už cesta pouze a jen stoupá do Novohradských hor.

V sobotu se chlapcům a děvčatům ze čtyř států do cesty postaví královská etapa s pěti těžkými hlavními vrcholy a nespočtem vrcholů menších vedlejších. Asfaltové ráno v Novohradských horách bodne, protože silnic a asfaltu nebude v této etapě mnoho, což ovlivní její skluznost. Nicméně terén na sebe nenechá dlouho čekat. Na úvod přijde Jelení vrch s křížem na vrcholu. Táhlé louky v pastvinách nad Bukovskem a za Budákovem jsou za svitu slunce nádherné, ale tahají za nohy. Brod Malše přijde vzápětí a šplhání ke zřícenině hradu Loužek jakbysmet. Kdo viděl video, ví, že tam legrace končí. Cesta kolem Malše je krásná, ale cokoliv, jen ne skluzná. Hančovina kolem Kaplice dokáže být nepříjemná zejména ve větru a šplh na druhý kopec výletu vede jakkoliv, jen ne po vrstevnici. Zato ten sjezdíček dolů to je paráda. Právě zde jsme se rozhodli při trasování etapu zkrátit o nějakých deset kilometrů. A udělali jsme dobře. Následující úsek kolem Černé se suchým brodem je sice nádherný, ale šplh na Jírovu skálu zabolí a v Soběnově,  jediném možném občerstvení na cestě, je zastávka téměř nutností. Podhůří Slepičích hor. Přes ně vede další strastiplná cesta. Do cíle zbývá nějakých 25 kilometrů a v cestě stojí ještě 4 těžké vrcholy. Na strávení královské etapy to bude chtít hodně piva, krocanů a spálených čarodějnic.

V neděli pak přichází na řadu cesta domů. Bohužel první hodinku a půl pouze do kopce na nejvyšší bod Etapáku tyčící se nad výškový kilometr. Zato pak hodně dlouho z kopce, následně houpavě a pak již téměř jen po rovině. Trochu více asfaltu se nakonec hodí, protože tak jako tak, na konci toho budou mít všichni plné brýle a kalhoty (ti, kteří brýle nenosí).

Koho závod zajímá, sledujte FCB Etapák – Cíl neznámý a případně živý GPS tracking všech závoďáků na https://1url.cz/ZrLI5. Ten startuje v pátek ráno. Prolog pak již ve čtvrtek večer.