8.12.2022

Dva koloběžkové ultramače na 600 km v roce 2023

Honza Vlášek Pozvánky a propozice
Pro všechny vytrvalce jsou tu pro rok 2023 dvě výzvy. Podélný přejezd republiky Milana Jelínka a Kickdistance Guido Pfeiffermanna...

Podélný přejezd republiky

Když jsme před lety začínali jezdit na koloběžkách v doslova pár lidech Přejezdy republiky, tak jsem ještě netušil, jak výrazně se zvedne zájem o takovéto akce. V té době bylo stěžejní nejen jak si nejlépe naplánovat trasu, ale mnohdy jak dodržet správný směr a pokud možno moc se neodchýlit od původní trasy.

Dnes je to výrazně jednodušší, protože navigační technika včetně výdrže baterií poskočila mílovými kroky kupředu. Po nějakém čase se občas objevovaly (nejen ženské) hlasy, že trasa je sice pěkná, ale poměrně dosti dlouhá.

Proto jsme v roce 2016 jeli tzv. „dámský Přejezd republiky“ z Lichkova do Nového Přerova, což čítá necelých 200km. Přesto tato jízda ale nikoho stejně nemotivovala, až letos jenom zase mě, kdy jsem těchto 204km přejel za 15hodin na kolečkových lyžích. V onom roce 2016 už mám v hlavě nejen výjezdy na francouzský Ventoux, ale i také nejdelší „podélný Přejezd republiky“ , leč z mnou oslovených potencionálních bláznů jsem nadšení sdílel jen já.

Před třemi roky mě nakonec odřekl  spolupráci na poslední chvíli doprovod, pak přišel covid následovaný válkou. Klidně si ale do budoucna dovedu představit, že by se tato trať mohla jezdit jako (pankáčský) závod pro pár střelenců, co jezdí pravidelně dálkové koloběhy. Pro kochající se jezdce lze trasu rozvrhnout na tři stravitelné délky, kdo má ale málo dovolené, tak jedině v kuse…

Parametry podélného Přejezdu republiky Krásná-Bukovec 

625km/4 263m převýšení

Asfaltová silnička nám začíná asi 300metrů na okraji lesa asi 400m před bývalým hřbitovem 3km za obcí Krásná. Nejzápadnější bod republiky je součástí přírodního parku Smrčiny a je odsud po pěšině vzdálen ještě 3km, ale tady silniční koloběžku jen povedete. Snahou natrasování bylo se vyhnout z dálky většině velkým městům s výjimkou Plzně. Proto je nejvhodnější („spodní“) varianta přes Příbram, Humpolec, Ostrov, Bystřici, Přerov a Frýdek Místek. V cílovém Bukovci končíme na malém parkovišti, odsud k nejvýchodnějšímu hraničnímu bodu republiky je to půl kilometrová procházka přírodní rezervací Bukovec.

Nejzápadnější bod republikyNejzápadnější bod republiky

Nejvýchodnější bod republikyNejvýchodnější bod republiky

V případě zájmu, pište Milanovi Jelínkovi… 

KICKDISTANCE 2023

Akce z dílny našeho rakouského kamaráda Guido Pfeiffermanna z Vídně. Závod z Vídně do Berlína odstartuje 1.7.2023 v 6:00 a je dlouhý okolo 600 km.

V roce 1893 poprvé absolvoval tuto trasu na kole Josef Fischer za 31 hoidn. Překoná ho někdo?

Více informací na www.kickdistance.com – přihlášeno je již přes 20 vytrvalců včetně 4 žen.