8.3.2016

Blog pana Lišky - Jaké boty vybrat pro jízdu na koloběžce?

Vašek Liška Jak na závody?Oblečení a obuv
Je mi jasné, že se tímto článkem dostávám na tenký led. Jezdit se dá totiž ve všem. Zaměřím se tedy na boty pro jízdu na koloběžce na výlety a závody.

Proč je výběr bot na koloběžku tak důležitý?

Lidé vybírají sportovní obuv především podle ceny a oblíbené značky, případně barvy. Ve většině případů si ale neuvědomují, že mívají propadlou klenbu, či jiné problémy, o nichž ani neví. Správný výběr bot Vám dokáže tyto "nešvary" lehce napravit, a naopak nesprávný dokáže uškodit. Špatným našlapováním dochází k řadě problémů s koleny, kyčlemi nebo třeba zády.

Na koloběžce jsem jezdil téměř ve všem - lakýrky (při maturitě), sandále, "vietnamky", pohorky, běžecké boty, atletické tretry. Neboť mám rozmazlené nohy, naboso jsem to nezkoušel. A s minimalistickými botami jsem na tom stejně.

Nejpraktičtějšími botami jsou ty běžecké. Při běhu totiž zapojujete téměř stejné svalové partie jako při jízdě na koloběžce a noha tak dopadá pod velice podobným úhlem jako při běhu. Běžecké boty jsou tedy svou funkcí těm na koloběžku určitě nejblíže.

Co si ale obout na koloběžkový výlet? 

Nejpraktičtějšími botami jsou silniční běžecké boty. Jsou lehké, prodyšné a mají tenkou podrážku, takže není třeba zvedat nohu na stupátko příliš vysoko. Některé značky šijí dokonce boty s protiskluzovými částmi na podrážce. Tento druh bot je poměrně drahý, takže se vyplatí pořídit si "normální" boty běžecké a jejich přední část si nechat podlepit 2mm protiskluzovou gumou (viz.obrázek níže).  Tu si můžete nalepit i Vy sami doma - já preferuji ševce. Protiskluzová guma není nezbytná ani drahá. Ale velice Vám zpříjemní odraz jedete-li po mokrém povrchu.

Slavné boty Honzy Vláška, které toho objely opravdu hodně - Tour de France, Paris-Roubaix i alpské průsmykySlavné boty Honzy Vláška, které toho objely opravdu hodně - Tour de France, Paris-Roubaix i alpské průsmyky

Jak vybírat běžeckou obuv?

V běžeckých specializovaných prodejnách bývá zvykem, že Vás nejdříve postaví na podložku, podle které zjistí Vaše neduhy (propadlá klenba, typ nášlapu atd.). A po rychlé analýze by Vám měli umět poradit i ve správném výběru. Pak už je to na Vás.

 Jak jsem zmínil, preferuji lehké prodyšné boty na asfalt. Stalo se mi totiž, že jsem několikrát potkal bouřku a "normální" běžecké boty se změnily v mžiku na několikakilová záváží, která ne a ne uschnout. U prodyšných bot velká část vody vyteče a zbytek rychle uschne.

Upravené atletické tretry pana Lišky - místo hřebů 4mm protiskluzová gumaUpravené atletické tretry pana Lišky - místo hřebů 4mm protiskluzová guma

Boty na závody

Čím dál tím více závodníků na koloběžce preferuje na závody atletické tretry. Z těch upilujete přední část, kde jsou umístěny hřeby, a místo nich nalepíte 4mm protiskluzovou gumu. Atletických treter je také mnoho druhů, ale pro jízdu na koloběžce se nejvíce hodí ty na střední tratě, které mají nějakou tu podrážku i pod patou, takže se s nimi dá i poměrně dobře chodit. Jinak tretry jsou dobré na výlety do 100km. Poté již jízda v nich není tak komfortní.

V zimě se dá dle Petra Litery jezdit i v lyžařských botách na klasiku - prostě Klasik!V zimě se dá dle Petra Litery jezdit i v lyžařských botách na klasiku - prostě Klasik!

Boty na zimu

V zimě jezdím opět s běžeckými podlepenými botami, ale dobrodruh a velký sportovec Petr Litera jezdí v lyžařských běžeckých botách na klasiku. A nemůže si je vynachválit. Je pravda, že je v nich teplo a pevná podrážka krásně tlumí nárazy. Ale odvahu jezdit v nich jsem nesebral. On v nich vydrží ale i výlet přes 100km.

Na sjezd jsou ideální prestigeNa sjezd jsou ideální prestige

Boty na sjezd

Minulý rok jsem trávil prodloužený víkend s týmem No Control Scooters Punx - jediným "downhillovým" - sjezdovým týmem v České republice a překvapila mě jejich obuv. Nedají dopustit na klasické "prestiže".

"Ty boty prostě parádně drží na stupátku, jsou lehce omyvatelný a téměř nesmrtelný" řekla mi tehdy Šárka Odvárková - zakladatelka No Control Scooters Punx.

BarefootyBarefooty

Barefoot a prsťáky

Záleží, v jakém stavu máte nohy (zborcená klenba atd.) Tyto boty mají navodit pocit chůze nebo běhu naboso. Vyznačují se tenkou podrážkou 3-6mm. Jejich výhodou je, že Vám umožní pracovat s nohou tak, jak je to pro ni přirozené. Životnost takových bot při jízdě na koloběžce však není dlouhá, neb k jízdě na koloběžce ani běhu nejsou primárně určeny.

"Sám jsem zkoušel tyto boty a to od firmy Vivobarefoot bez vložky, tedy podrážku tenkou 3 mm (s vložkou mají 6mm). Podle mne jsou vhodné na vyjížďky v klidném tempu, "kochačky". Na delší a svižnější trasy je vhodné mít podrážku silnější."
Tomáš Fiedler - fyzioterapeut, koloběžkář

Fivefingers ("prsťáky") mají většinou podrážku silnou 6 mm. Na závody, kdy se potřebujete pořádně odrazit, a to po delší dobu, nejsou boty s touto tenkou podrážkou úplně vhodné. Na klidnou vyjížďku jsou však příjemné.