7.3.2019

31. Mistrovství světa v ledoběhu vypukne v Multii o nadcházejícím víkendu

Honza Vlášek Reporty a výsledky
Ledoběžkový svátek, který by průměrný koloběžkář měl zažít alespoň jednou v životě, vypukne již zítra...

Podmínky u nás ledoběžkám letos moc nepřály. Sem tam se dalo sice vyjet, ale žádná velká sláva to s ledem nebyla.

Ve Finsku je situace samozřejmě jiná, a tak již o tomto víkendu můžete zkusit své umění na jedenatřicátém mistrovství světa v ledoběhu.

Místem konání je malé městečko Multia schované v nekonečných lesích plných jezer nějakých 200 km východně od Helsinek.

O co v případě MS jde? O závody, samozřejmě, a o velkou párty, také samozřejmě.

Multia se na tento svátek těší vždy celý rok. Na místním jezeře Sinervä je vyplužený 400 m dlouhý okru a 200 m dlouhá rovinka, na které se jezdí sprinty. Okruh na nedělní maraton je pak prohrnutý v délce nějakých 8 km podél celého jezera. Podél trati stojí desítky stánku se všemi možnými i nemožnými finskými dobrotami, což je dost zvláštní, protože dobrot k jídlu ve Finsku mnoho nenajdete.

Vše vypukne již zítra, tedy v pátek 8.3. večerním trhem a živou muzikou od šesti do nějaké půlnoci, spíš déle.

Sobotní den je závodní. Tradičně se jezdí sprinty na 200 m (bez zatáčky), 1500 m a štafety. Pak následuje samozřejmě sauna, pivo, pivo, sauna, pivo, pivo, pivo, sauna a večer super diskotéka se světovými hity ve finštině, což je samo o sobě dost velký zážitek i v případě, že by se kolotoč sauna – pivo před tím neuskutečnil.

Vybraní jedinci, většinou majitel Kickbiku Hannu Vierikko, místní starosta a pár vyvolených (kdysi v roce 2006 jsme to byli i my), pak na přelomu noci a svítání stráví hrozivé chvíle v domě starosty s ukrutně přetopenou saunou, kde vše pokračuje.

Problém pak nastává o pár desítek minut později, kdy startuje mistrovský maraton na 42 km, což pro nefinské závodníky, kteří strávili předchozí noc v kolotouči sauna – pivo – diskoška – sauna, může být krapet problém.

Ostatně máme tu takové dost nízkokvalitní video z let, kdy jsme se do Multie vydávali:

Sečteno podtrženo, MS v ledoběhu je svátek, který by si žádný koloběžkář neměl nechat ujít alespoň jednou v životě. Doporučuji se na něj ovšem zodpovědně připravit opakovanými pyramidami pivo – sauna – pivo; pivo, pivo –sauna- pivo, pivo – sauna, pivo; a tak dále ve vašem nejbližším wellness centru.

Více info na Facebooku akce - https://www.facebook.com/potkukelkkailunmmkisat/